Fastan

2009-09-02 @ 22:04:45

Ramadan den religiösa månaden den fromma månaden och den bärmhärtiges månad. När man går på stan så ser man massor med muslimer som fastar där de går med ett fromt lidande.

En del är alldeles vita i ansiktet av trötthet när kvällen närmar sig. Det är svårt för de flesta människor att fasta har man inte fått mat på fyra timmar så känner man sig hungrig och trött…….. hur känner man sig inte då när man inte har fått mat på tio timmar.

Det värsta är inte hungern den kommer man över efter ett tag. Det värsta är nog att man blir törstig och väldigt trött jag tycker nog att tröttheten är det värsta. Fast å andra sidan så brukar man också få en överskottsenergi när man fastar som gör att man kan riva upp och ner på hela hemmet . Det är olika dagar hur man känner sig.

Men kroppen vänjer sig allt efter som fastan går. Och det som är det fina med att fasta är att man lär sig att ha tålamod. För vi som fastar här i västvärlden visst kan vi klara oss att vara utan mat i några timmar…………för vi vet att när kvällen kommer så kan vi frossa och äta gott….även om vi inte skall äta allt för gott i praktiken……men det gör vi iallafall.

Men hur är det för fattiga människor………….jo de äter ingenting på dagen och när kvällen kommer så kanske de i bästa fall har en liten brödbit med dadlar och yougurt eller något annat lite att äta och i värsta fall så har de  ingenting att äta. Så har de det varje dag helt ofattbart!!!!!!

Det måste vara förfärligt att som mamma se sina barn hungriga och inte kunna ha något att ge dem att äta. Vad säger man till ett spädbarn som gråter av hunger och vill ha mjölk???

Jag känner mig verkligen lyckligt lottad mina barn har aldrig behövt gå och vara hungriga.

Just därför bland annat så älskar jag ramadan. Under en månad så samlas hela världens alla muslimer i en gemensam fasta med tålamod och fromhet  fattig eller rik alla muslimer delar denna månads prövningar tillsamans.

Det är verkligen jättehäftigt när man tänker efter……………..över en miljard människor fastar samtidigt på våran jord…………jag är väldigt glad över att få vara del i ett sånt gemensamt sammanhang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s