Pessimist

2009-07-31 @ 19:55:01

Jag är inte på mitt bästa humör idag och känner mig inte alls positiv. Snarare känner jag mig som en stor pessimist livet känns skit. Det spelar ingen roll att jag har snälla vänner som försöker att uppmuntra mig. Men som tur är så brukar jag inte vara pessimistisk särskilt länge för i grund och botten är jag ändå en optimist. Men inte idag.

Är glaset halvfullt, eller halvtomt? är en vanlig fråga när man tar upp pessimism och optimism.

Pessimism, från latinets pessimism (värst), betecknar en tro på att den upplevda världen är den värsta möjliga. Den beskriver en generell övertygelse att saker är dåliga, och tenderar att bli värre; eller det ser till ondskans eventuella triumf över godheten; det är en antonym till optimism, den motsatta tron att saker generellt blir bättre istället för sämre.

En vanlig frågeställning illustrerar Optimism vs. Pessimism via frågan, betraktar man ett vattenglas, som till hälften är fyllt, som halvfullt eller halvtomt? Sedvanlig visdom förmodar att optimister svarar ‘Halvfullt’, och pessimister ‘halvtomt’ (förutsättande att fullt betraktas som bra, och tomt betraktas som dåligt).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s