Ramadan

vad är ramadan

2009-08-17 @ 23:49:42

fastemånaden, en av islams fem pelare. Den kommande ramadan börjar på fredagen den 21 augusti 2009.Ramadan är en viktig högtid för muslimer då det är under denna månad som ”Allmaktens”, ”Kraftens”, ”Ödets” eller ”Härlighetens” natt (Laylat al-Qadr) anses ha infallit, sannolikt under det tjugosjunde dygnet i månaden. Det var då Guds (Allahs) budskap genom ärkeängeln Jibril (Gabriel) började uppenbaras för profeten Muhammed, vilket sedan nedtecknats i islams heliga skrift Koranen. Högtiden ramadan kan därför närmast jämföras med det kristna julfirandet till minne av Kristusfödelse.De troende förväntas i ramadan även att i möjligast mån uppträda väl, ge allmosor (zakat) till de fattiga, visa speciellt hög aktning för sin familj samt rena sitt sinne genom att undvika beteenden som våld, ilska, avundsjuka, småaktighet, girighet och illasinnad ryktesspridning. Ramadan följs av eid al-fitr, fastebrytandets högtidFastan

Fastan under ramadan bryts dagligen vid solnedgången. Idealiskt görs det genom att äta dadlar och dricka mjölk eller vatten enligt profeten Muhammeds föredöme (sunna).

Under ramadan är alla vuxna, friska och bofasta muslimer skyldiga att, från gryning till skymning, avhålla sig från mat, dryck, rökning samt sexuella relationer.

Fastan (sawm) påminner människorna om hur beroende de är av Allah och antas därför leda till större ödmjukhet, sannfärdighet och medvetenhet om det gudomliga i skapelsen. Fastan gör att muslimerna förstår hur det är vara utan mat i en hel dag och de kan därför helhjärtat betala fattigskatten (allmosan (zakat), den tredje av islams fem pelare).

När fastan under ramadan dagligen bryts vid solnedgången är det mest idealiskt att att äta dadlar och dricka mjölk eller vatten enligt profeten Muhammeds föredöme (sunna). Ramadan avslutas med högtiden eid al-fitr. Många muslimer brukar då under morgontimmarna bege sig till moskén för att be tillsammans.

Det finns undantag för vissa som får lov att stå över fastan. Några av dem som giltigt får stå över är kvinnor som är gravida eller ammar, eftersom det kan anses ohälsosamt för barnet och kvinnan. Även de gamla och sjuka har rätt att stå över fastan. De som däremot avstår från fastan utan giltig anledning förväntas under ett senare tillfälle ta igen de missade dagarna. Barn under 12 år är undantagna från fastereglerna, men många barn lär sig att gradvis vänja sig genom att till exempel bara fasta någon timme om dagen.

Om en muslim gör någon av de saker som förbjuds under ramadan, ogiltigförklaras den dagens fasta och man måste fasta om en annan dag efter att ramadan är slut, samt betala en specifik summa pengar till de fattiga, alternativt ge gåvor till moskén

Koranläsning

Koranläsning är också ett viktigt inslag under ramadan. Koranen är uppdelad i 114 kapitel (suror) och under ramadan bör man läsa så pass mycket per dag att man hinner läsa ut alla kapitel innan ramadan är slut.

Tidpunkt

Enligt en utsaga av Profeten Muhammed i en hadith inleds och avslutas fastemånaden när nymånen skådats. Fastan under ramadan bryts dagligen vid solnedgången. När ramadan inträffar (enligt den gregorianska kalendern) skiljer sig från år till år, eftersom den muslimska kalendern är en månkalender. Jämfört med den gregorianska kalendern är det muslimska året 11 till 12 dagar kortare. Ramadan brukar vara i 29 eller 30 dagar, beroende på när månen först visat sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s