Andra viftade undan oss som om vi vore herrelösa hundar

2010-08-23 @ 22:52:54

Hittade en gammal tidningsartikel i mina gömmor häromdagen när jag städade ur mina lådor. Jag tycker att journalisten i reportaget ger en autentisk bild som stämmer överens med min egen upplevelse över hur det kan vara och kännas ibland med att bära slöja i det samhälle som vi lever i.

För några år sedan så var jag med i en artikel i tidningen sydsvenskan. Artikeln handlade om huruvida ”slöjan väcker starka känslor eller inte”. Reportern på sydsvenskan ville ta reda på hur det skulle kännas ”att vara en muslimsk kvinna för en dag”.

Så under en hel dag så gick jag och några andra muslimska kvinnor ut på stan tillsammans med en utklädd reporter från sydsvenskan.

Journalisten kom hem till oss en morgon. Vi hjälpte henne att klä ut sig till en ”muslimsk” kvinna. Hon fick låna en lång manto, en islamisk kappa. Samt en hijab, en slöja som täcker allt hår. Det blev mycket fnitter framför spegeln vill jag lova.

Därefter började vår färd till stan.

Och så här upplevde journalisten från sydsvenskan det med att vara en ”muslimsk” kvinna för en dag ute i Malmö;

Värst var att möta de svenska pensionärerna” Några nöjde sig med att snörpa på munnen och väsa ”usch” när de passerade. Andra viftade undan oss som om vi vore herrelösa hundar, och kom vi för nära fick vi en vass armbåge i sidan.

”att gå runt i centrala Malmö med den påbjudna traditionella slöjan, hijab och den fotsida kappan är påfrestande för den som inte  är van vid uppmärksamhet -eller total likgiltighet och tomma blickar, för den delen.”

”vår blotta uppenbarelse väcker starka känslor. Det är ganska få som knuffas, fnyser eller går en omväg, men desto fler som  som stannar upp och stirrar när vi fyra kommer släntrande nerför södergatan”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s