Att se på våld försätter hjärnan i en stressreaktion

2011-12-09 @ 14:40:06

Om du tittar på våldsamma filmer går din hjärna i försvarsställning som om du var på plats. Din möjlighet till överlagda och mer tidskrävande beslut minskar, och stresshormonerna brer ut sig i kroppen.

Detta visas i en studie som publiceras i vetenskapstidskriften Science denna vecka. Även om hotet inte rör oss själva reagerar kroppen som om vi vore på plats.

Det nya som forskarna nu kan visa är var i hjärnan den här stressen hamnar. När hjärnan varvar upp för att möta det möjliga hotet är det en gammal reaktion som finns med sedan den tid då vi verkligen behövde vara på vår vakt mest hela tiden.

Hjärnan påverkas av våld
Det individen märker utan att kunna se sin egen hjärnas bild, är att pulsen ökar, förutom den allmänna obehagskänsla bilderna framkallar. Vad laboratoriet avslöjar är att stresshormonerna i saliven ökar.

Det hjärnan visar är att stressen påverkar både ytliga och djupare strukturer. Produktionen av kortison minskar, och det utvecklas tillfälliga nya nätverk i hjärnan som behövs för att upprätta det tillstånd av alerthet som hjärnan tror vi behöver, nersjunkna i soffan…

Fenomenet är tillfälligt, men förändringen kan på sitt sätt bli mer långvarigt genom betingning. Till exempel tränas blivande soldater på att bli mer våldsbenägna genom att titta mycket på stridsscener och våldsövergrepp. Olika personers grad av känslostyrning kan vara avgörande för hur snabbt en sån förändring sker och hur fast förändringen ligger.

Fly eller fäkta
Det finns fler sätt att reagera på våld.
-Man kan antingen bli kamplysten och aggressiv, snabbt ta till flykten eller – som sista alternativ – lägga sig ner och spela död, säger professor Torbjörn Åkerstedt på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Men frågan är varför man blir påverkad av händelser som inte har någon anknytning till en själv?
-Vi reagerar även när någon annan utsätts för våld. Människan är ett snällt djur som reagerar med empati och rädsla när någon utsätts för våld, säger Torbjörn Åkerstedt

Källa: Annlouise Martin
SVT Vetenskap

 

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s