Att vara synsk – om spådamer och andra bondfångare

2010-03-16 @ 17:16:43

Att vara synsk – om spådamer och andra bondfångare och deras metoder I dessa tider verkar det mer inne än någonsin med det övernaturliga som till exempel spådomar. Att vara synsk är ett populärt tema för amerikanska dramaserier och i andra populärkulturella sammanhang.

Att döma av Internet-annonser verkar det dessutom, sorgligt nog, som att många hellre rådfrågar en spådam online om sina problem än någon närstående, eller en professionell terapeut.

Att vara synsk är ett gammalt begrepp inom folktron och den person som är synsk anses kunna se saker som är osynliga för andra, de ser det övernaturliga, och in i framtiden.

Vad säger forskningen om synska förmågor? Kan en spådam se in i framtiden? Kan ett medium prata med de döda?

Det finns forskning som stöder teorin att människor till exempel kan förnimma händelser innan de skett, men denna forskning har inget stöd från det vetenskapliga samfundet och räknas som en pseudovetenskap då metoderna anses sakna tillförlitlighet.

Så kan du själv försöka framstå som synsk och konkurrera med spådamer

Att försöka framstå som synsk, eller klärvoajant (att till exempel se saker som utspelar sig på platser där man själv inte är närvarande) är emellertid en stor industri, och omsätter förmodligen flera miljarder kronor världen runt varje år.

Enligt de som tror på spådom är Tarot kort ett redskap för mediet som med hjälp av Tarot korten kan avläsa en annan människa genom hennes aura. För en psykolog är det snarare så att man lärt sig läsa av människors reaktioner, deras kroppsspråk, tonfall och ansiktsuttryck.

Just detta att vara bra på att läsa av och manipulera människor är något som bondfångare, illusionister, grafologer etc. är mästare på. Metoden kallas ”cold reading” som ofta går ut på att man framstår som synsk genom att man gör påståenden som verkar mer specifika än vad de egentligen är.


Påståendena får personen i fråga att framstå som synsk och detta skapar ett starkt emotionellt band hos den som blir ”avläst”. Typiska påståenden är av typen ”du röker (han eller hon har gula naglar…”, ”du sover dåligt om nätterna” (personen har påsar runt ögonen”, ”du har ryggproblem” (personen är överviktig”, ”du hade en otäck incident i din barndom som involverade vatten” (vem har inte haft det?) och så vidare.

Källa: Psykologi i fokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s