Därför svär vi – När vi yttrar svärord dämpas smärtan

2010-03-30 @ 14:19:30

Jag har faktiskt själv undrat varför man svär när man slår sig. Och denna artikel tycker jag ger ett bra svar på denna fråga. Tycker att det är lite roligt med såna här olika undersökningar som kan ge en ny synvinkel på något som man inte tänkt på tidigare.

Därför svär vi – När vi yttrar svärord dämpas smärtan

Forskare från England genomförde nyligen en undersökning med 64 deltagare. Syftet med undersökningen var att de ville testa hur vår tolerans för smärta påverkas när vi använder oss av svärord. Eftersom svärandet ofta är överdriven och inte står i proportion till smärtan trodde forskarna att svärandet skulle leda till mindre smärttolerans. Resultatet blev dock precis tvärtom.

64 deltagare fick hålla händerna nedsänkta i iskallt vatten så länge de orkade samtidigt som de fick använda valfritt svärord. Experimentet upprepades sedan då de istället för att svära fick använda vanliga ord som beskriver ett bord. Och tvärtemot vad man hade trott höll deltagarna händerna nedsänkta i isvattnet längre när de svor.

Man tror att detta har att göra med att svärandet triggar kroppens ”fight or flight”-respons och får individen som svär att framstå som mer aggressiv (högre puls, mer syre till lungorna, etc) i samband med smärta. Detta är då , tror de, en av anledningarna till att svärandet en gång uppstod i vårt språk.

Källa: psykologi i fokus

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s