Det är inte klokt men det är sant det kan jag själv intyga

2011-09-27 @ 13:06:05

Det är inte klokt men det är sant det kan jag själv intyga.

Den nya fattigdommen i sverige. Läste en artikel idag i sydsvenskan om den nya utbredda fattigdommen här i sverige. Mina tårar vällde fram när jag läste artikeln för jag kände mig så berörd.

För jag vet att det är sant. För varje dag så möter jag människor som lever i denna fattigdom. När jag läste delen i artikeln om mamman som skickade sina barn en och en till affären för att köpa kyckling. Så kunde jag inte låta bli att skratta för det är verkligen rosengård i nötskal:).

utdrag ur artikeln från sydsvenskan här nedan(måndag den 3 maj 2010).

Söndag eftermiddag på Ramels väg, Herrgården.

Vi har inte haft någon lyx. När ni var mindre gällde det att prioritera, det gick knappt. Inga veckopengar och sådant. Men i jämförelse med hur fattigt jag hade det som barn i Chile tycker jag ändå att jag sett till att vi klarat oss, säger Victoria Quidel.

Janet och Julie Chikane håller med. Visst har de klarat sig. Men det har haft ett pris. Känslan av att inte kunna få det andra barn får: nya kläder, semester eller inträde på Rosengårdsbadet. Men framför allt inte pengar till avgiften för en danskurs, som de drömde så innerligt om när de var yngre.

– Vi såg annorlunda ut eftersom våra kläder ofta var fynd från loppisar, säger Julie Chikane.

Innan pappan blev sjukpensionär jobbade han på en fabrik. Mamman städade till klockan tio varje kväll och jobbade ofta extra på helgerna för att få pengarna att räcka månaden ut.

– Minns ni när vi alla fick gå och köpa två kycklingar var i affären? Det var ett erbjudande, man fick bara köpa två stycken per person, så mamma skickade hela familjen, en och en, säger Janet Chikane.

Det är sådant Victoria Quidel gör. Kostar brödet två kronor mindre i ena affären och kilopriset på köttfärs är lägre i den andra går hon till båda och handlar. Kläder ärvs eller köps på loppisar. I dag har hon fyndat billigt tyg på Ikea som ska sys till överkast åt flickorna.

– Jag minns hur vi stod i kön till Röda Korsets utflykter under sommaren, säger Julie Chikane. Hur stort det var när vi fick följa med till Skånes djurpark. En gång åkte vi till Tosselilla. Oh, det var verkligen the shit för oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s