Det gyllene snittet har man letat efter ända sedan antikens dagar.

2010-04-06 @ 17:18:55

Vad innebär skönhet egentligen. Personligen så tycker jag att människor som är snälla och har hjärtat på det rätta stället är vackra. Men visst finns det människor som är estetisk vackra av naturen. Det har till och med gjorts undersökningar som visar på att barn som är vackra får mycket mer positiv respons av sin omgivning.Det gyllene snittet för ett vackert ansikte Kanadensiska och amerikanska forskare har konstaterat att skönheten sitter i avståndet mellan en kvinnas ögon, och avståndet mellan hennes ögon och munnen.

I fyra separata experiment fick universitetsstudenter jämföra bilder av kvinnors ansikten med samma ansiktsdrag men olika avstånd mellan öga-mun och olika avstånd mellan ögonen.

När experimentet var slutfört kunde man konstatera att man hittat två ”gyllene snitt”, ett för längd och ett för bredd.

Kvinnors ansikten bedöms vara mer attraktiva när det vertikala avståndet mellan ögonen och munnen är cirka 36 procent av ansiktets längd, och det horisontella avståndet mellan ögonen är 46 procent av ansiktes bredd.

Dessa proportioner är för övrigt ungefär vad man kan se i ett genomsnittligt ansikte. Det gyllene snittet har man letat efter ända sedan antikens dagar.

Det gyllene snittet låg för flera hundra år sedan till grund för skönhetsideal och bland annat den kvinnliga symbolen Venus de Milo sägs ha en kropp som följer det gyllene snittet. Måtten har även använts i arkitektur och målningar, som Mona Lisa (även om det inte är bevisat att Da Vinci använde sig av snittet).

Forskarna bakom ovanstående studie säger sig dock ha hittat ”det riktiga gyllene snittet”. Enligt dem förklarar dessa fynd också varför en attraktiv person ibland framstår som mindre attraktiv, eller tvärtom, efter en drastisk förändring av frisyren. Det är helt enkelt så att det är ansiktsproportionerna som förändras!

Källa: Science Daily

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s