Djinner

Djinner

 

Allah skapade ökenandar bestående av ”en rökfri eldsflamma” – simoon (Koranen 55:15, 15). De vistas i en andevärld och spelar en viktig roll i den muslimska religionen.

Beskrivning

I Koranen och sunna förklarar Allah: Vi har skapat människan av ljudande krukmakarlera, av formbar gyttja; och dessförinnan skapade Vi de osynliga väsendena av ökenvindens eld.” (Koranen 15:26-27)

Det finns flera olika sorters djinner;

  • Djinner i ormens skepnad
  • Bevingade, flygande djinner
  • Djinner i form av jättar
  • Insekts-liknande djinner
  • Djinner som bebor döda kroppar (zombies)
  • Djinner som visar sig i skepnad av människor och som därigenom kan bekänna sig till islam

Likt människan så anses även djinnerna vara skapade att tillbe Allah. De flesta av andarna väljer dock att inte underkasta sig Herren; varpå de kommit att förknippas med shaitans (djävlar) istället för andar. Djinner som väljer att vända Allah ryggen antas ofta vara medlemmar i den starkaste djinnens (iblis– shaitan’s = djävulen, mörkrets prins) armé. Muslimskt troende djinner brukar härledas till Muhammeds tid – då han var den första att omvända icketroende djinner genom att högläsa ur Koranen.

Djinnerna anses i övrigt vara tämligen lika människor, då de både äter, ingår äktenskap, får barn, och kan dö – även om deras livstid överstiger en människas betydligt. På samma sätt som människorna anses skall komma att dömas av Herren på domedagen så kommer även djinnerna möta Gud, varpå de erbjuds samma val som en vanlig människa; Paradiset, eller helvetet.

Olikt människan besitter djinnerna enligt islam många övernaturliga krafter. Bland annat anses de kunna ta vilken fysisk form de åtrår (träd, djur, människor etc.) På senare tiden har många troende börjat tolka UFO-rapporter/bortförelsefenomen som möten med djinner i diverse olika former.

Djinnernas hem förblir oidentifierat, även om de allt som oftast förknippas med ökenlandskap.

En annan speciell egenskap hos djinnerna är deras förmåga att ta människor, djur och objekt i besittning. Enligt islam sker detta oftast efter vistelse på djinn-rika platser, såsom begravningsplatser och gamla ruiner. En djinn kan ha flera olika anledningar att ta kontroll över en varelses kropp;

  1. Djinnen har blivit förälskad, varpå han/hon tar sin älsklings kropp i besittning.
  2. Djinnen eller djinnens familj har skadats, varpå den skyldige människan straffas genom besittning.

I hopp om att hålla oönskade djinner på avstånd väljer många troende att regelbundet upprepa böner och högläsning ut Koranen i deras hem, ett agerande som antas hålla djinnerna borta.

Då man i egenskap av muslim antas vara besatt av en djinn följer en utdrivning av denna; exorcism. Utdrivningen kan ske via flera olika metoder; samtliga innefattandes att be Allah om hjälp. Enligt traditionen är det Allah, och endast Allah, som kan befria en människa från sin inneboende djinn. Använder man sig av andra namn vid utdrivningsprocessen, menar de muslimska exorcisterna att djinnen kommer återvända och fortsätta störa offret efter att exorcisten lämnat platsen.

källa wikepedia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s