Eid blir den allra fattigaste glädjefest

2010-11-16 @ 18:40:37

Det som jag tänker på är att i muslimska länder har den stackars fattiga människan ett bättre öde än i många andra icka muslimska länder.

För det är en muslims plikt att hjälpa den fattiga och den faderlösa. En god muslim låter inte sin hungriga granne gå hungrig medan han själv är mätt. Under muslimernas eid högtider så delas det generöst ut mat till alla fattiga människor.

Vilka andra icke muslimska länder tänker på sina fattiga människor på detta sätt. Varför uppmärksammas inte detta i media.

Män, kvinnor och barn förväntas klä sig i sina finaste kläder och utföra Eidbönen i valfri moské. Muslimer som har råd offrar deras bästa boskap (vanligast får, men även kameler, kor och getter) som en symbol av Ibrahims (Abrahams) offer. Det offrade djuret känt som ”qurbani”, måste klara vissa ålders och kvalitetsstandarder, annars betraktas djuret som ett oacceptabelt offer. Vanligtvis måste djuret vara åtminstone ett år gammalt. Enligt Koranen ska en stor portion av köttet skänkas till de fattiga och hungriga så att alla kan delta i festen som hålls under Eid ul-Adha. Det återstående tillagas till familjefirandet där släktingar och vänner bjuds. Under den här perioden så påminns även muslimerna om att dela med sig av sitt överflöd till de som har mindre (se även zakat).

Det vanligaste välgörande förfarandet i det muslimska samhället som demonstreras under Eid ul-Adha är att försöka se till att ingen fattig muslim lämnas utan mat från offerdjuren under dessa dagar. Människorna ska försonas med varandra under denna dag, först med deras föräldrar, sedan med deras egna familjer och vänner.

Eid ul-Adha infaller alltid under samma dag enligt den islamiska kalendern. Datumet enligt den gregorianska kalendern varierar från år till år eftersom den islamiska kalendern följer månens cyklar och den gregorianska solens cykel. Detta gör att den islamiska tideräkningen är ungefär elva dagar kortare än den västerländska.

En kommentar

 1. Postat av: Amina

  Eid Mubarek till dig min kära vän. Må Allah belöna dig för den fina människa som du är. Kram Amina
  2010-11-16 @ 21:00:28
  Postat av:

  Tack kära Amina:).

  många kramar annokas
  2010-11-16 @ 23:55:32

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s