Helt otroligt vad stor ligern är som vuxen

2011-05-23 @ 22:26:17

Stor katt Hercules får sig en matbit av skötaren China York. Lille Oden behöver äta ganska rejält för att matcha sin nästan fyra meter långa och halvt ton tunga farbror.   Stor katt Hercules får sig en matbit av skötaren China York. Lille Oden behöver äta ganska rejält för att matcha sin nästan fyra meter långa och halvt ton tunga farbror. Liten katt Oden ger sig ut på jakt. Skötarna släpper ut honom först för att kunna överraska besökarna med hans stora kompisar.   Liten katt Oden ger sig ut på jakt. Skötarna släpper ut honom först för att kunna överraska besökarna med hans stora kompisar. Foto: Foto:BARCROFT/BULLS

Ligern är tyngsta kissen

Ett lejon?

En tiger?

Nej, Oden är en liger – världens största kattdjur.

Oden må se liten och gullig ut, men det kommer inte att hålla i sig. Odens pappa är ett lejon och hans mamma är en tiger. När han är fullvuxen kommer han att vara lika stor som de två tillsammans.

– Ligern tar det bästa från båda föräldrarna, säger djurskötaren Bhagavan Antie, till Daily Express.

Han jobbar med Oden och den fullvuxne Hercules på Institute of Greatly Endangered and Rare Species i Miami.

Hercules mäter 3,6 meter när han sträcker sig upp mot matbiten som skötaren China York frestar med från en plattform.

Kusin med ”tigonen”

– Vi tar ut Oden först och visar hur liten och söt han är. Sen låter vi de stora ligrarna komma ut. Besökarna blir alltid förvånade över att se hur mycket den här lille måste växa för att bli lika stor som Hercules, säger Bhagavan Antie.

En liger har en lejonpappa och en tigermamma. Det finns bara drygt ett dussin ligrar i världen. Motsatsen heter tigon och har en tigerpappa och en lejonmamma.

Bland ligrarna är det bara honorna som kan föröka sig, hanligrarna är sterila. Men de stora kattdjuren tillåts inte att få egna barn i fångenskap.

– Ungarna skulle bli tre fjärdedelar tiger eller tre fjärdedelar lejon och mest se ut som ett lejon eller en tiger. Därför gör man det oftast inte, säger Bhagavan Antie.

 Källa: aftonbladet  Anna Åberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s