Kapitalism och fester

2010-02-21 @ 13:49:48

Ännu en trevlig kväll tillsammans med mina underbara vänner. Idag så var jag på dubbelkalas vi firade min väninnas dotter som fyllde sju år idag samt hennes mor som fyllde 42 år för ett par dagar sedan.Vi åt tacos tårta och en massa annat gott. Vi satt och skämtade och skrattade hela kvällen och hade jätteroligt tillsammans.

Vi satt också och diskuterade om olika traditioner och om olika influenser som kommer från andra länder. Mina vänner tycker bestämt att vi här i Sverige inte borde ta efter traditioner från Amerika som halloweenfirande eller alla hjärtans dag firande då de bara tycker att det är ett kommersiellt jippo.

Fast jag å andra sidan håller inte riktigt med dem.Det har funnits traditioner i alla tider som människor har funnits här på jorden. Traditioner är något som kommer och går och som också ändras med tiden. En tradition som var modern igår behöver inte vara gällande imorgon.

Det brukar oftast vara den yngre generationen i landet som brukar komma med nya influenser och idéer. Den yngre generationen hittar sin egen stil och sina egna sätt att leva på och på så sätt så förnyas samhällets riktlinjer.

Musik som mormor och morfar tyckte om att lyssna på brukar den andra generationen sällan ta till sig utan den nya generationen brukar oftast hitta sin egen musikstil och sin egen klädstil.

Ofta så kan man höra den äldre generationen klaga på den yngre generationen” vad är det för slags gräslig musik som de lyssnar på” eller ” vilken konstig klädstil de har”.

Lika konstigt som de äldre tycker att ungdomarnas stil är idag lika konstigt var det för den äldre generationens föräldrar när de var små.

Därför så är det inte så konstigt tycker jag att traditioner som halloween och alla hjärtans dag firande har blivit en del av vårt samhälle nuförtiden. Världen styrs av media och av kapitalismen från den rådande världsmakten i världen som gäller just nu.

Sedan så kan man diskutera om dessa nya traditioner är bra eller dåliga för oss. Personligen så tycker jag att nuförtiden så handlar allt om konsumtion och om kapitalism. Vi lever i ett slit och släng samhälle som får förödande konsekvenser för vår moder natur. Och nästan alla rådande traditioner som finns här i Sverige blir bara mer och mer kommersiella som till exempel julen. Det spenderas miljoner och miljoner med pengar på dessa juldagar och den gamla kristna traditionen som att fira profetens Jesus födelse håller på att glömmas bort mer och mer.

Tyvärr så lever vi i en sådan värld men det är så som det är just nu. Men jag har inget emot nya traditioner( om de inte är direkt skadliga för oss förstås) jag tycker om alla hjärtansdags firandet hallonen är inget som påverkar mig något speciellt men jag vet att för mina barn så har det blivit en tradition som de firar i skolan.

Jag tror inte att det är någon ide att kämpa emot de nya traditionerna som kommer till Sverige även om 40 plus generationen gnäller och tycker att det är förfärligt så har dessa nya traditioner kommit för att stanna i Sverige.

Och ska man klaga att det är ett kommersiellt jippo så får man nog sluta med att fira alla högtider som finns här i Sverige.

Men för mig som praktiserande muslim så kämpar jag varje dag för att inte glömma mina plikter och åtaganden som jag har som muslim och jag hoppas att det skall vara möjligt även för mina barn att kunna hålla denna balans i livet. Livet det ändras och det kommer nya vetenskapliga teorier och rön hela tiden och vår teknik utvecklas i en allt mer ökad takt.

Detta påverkar förstås oss människor i allra högsta grad och att man som muslim skulle isolera sig från den rådande världen är inte möjligt om man nu inte vill leva som en taliban i Afghanistan förstås.

Men att det skulle vara just halloween eller alla hjärtansdag firande som skulle vara boven för att vårt samhälle håller på att tappa fokus för det som borde vara viktigare för oss människor som till exempel att värna om varandra istället för att bara tänka i materiella termer vill jag inte riktigt hålla med om.

Sedan att man som privat person försöker att finna andra världen i livet som inte har med kapitalismen att göra tycker jag bara är bra och har man tur eller arbetar man med det globalt så kan det kanske bli en trend som andra följer efter som en ”våg” som sprider ringar på vatten.

Jag tror att i framtiden så kommer vi människor mer och mer att strunta i konsumtion och i kapitalismen vi kommer att finna andra vägar och värderingar och traditioner som ett resultat av vårt slit och släng samhälle som vi lever i just nu. Vi kommer att värna mer om vår natur och vi kommer också att värna mer om varandra det är i alla fall vad jag hoppas och tror.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s