Religiösa indien och kastsystemet (Del 1)

2010-07-12 @ 22:18:02

Indien är ett land som alltid har facinerat mig. Och jag hoppas att jag skall kunna få möjligheten att få resa dit någongång i framtiden.

I indien så bor det över en miljard människor. Där finns också de stora världsreligionerna som hinduismen, buddhismen, jainismen, sikhismen, zoroastrismen, judendomen, kristendomen och islam som lever sida vid sida.

Eftersom att jag själv tycker att det här ämnet är så intressant. Så tänkte jag ta upp en liten artikelserie om indien i några delar.

Kastväsendet är ett uråldrigt påfund som kan spåras till den gamla vedaböckerna daterade långt före vår tidräkning. Kastväsendet är en form av klassuppdelning, och det enda sättet att stiga i graderna är att vara sitt kast troget och på så sätt återfödas i ett högre.

Diskriminering p.g.a. kast är förbjudet enligt den indiska grundlagen, i tillämpningen innebär det att man inte får behandla folk som ”oberörbara” – även om det fortfarande sker. Det är fortfarande så att sämre jobb sköts av de i de lägre kasten, medan de rika med bra jobb och makt oftast tillhör något av de högre.
Förbättringar på detta område sker hela tiden, men det kommer ta lång tid innan kasterna förlorar betydelse, särskilt bland de fattiga och outbildade. Tex. så dödas många personer i stridigheter mellan kasten varje år.
Det är även mycket ovanligt att man gifter sig (eller blir bortgift) mellan de olika kasterna.

Stort antal kaster

Det finns många olika uppgifter om antalet kaster i Indien. Uppgifterna växlar mellan 3000 och 6400 kaster (Jatis) samt upp till 25.000 underkaster! Daliterna kallas felaktigt kastlösa, de har sin kast (jati) men står utanför det ’ariska samhället’ och dess fyra varna.

Varna

Varna betyder färg och kommer troligen ifrån de invandrande klaner av Indoeuropéer som delades upp efter hudfärg. De olika kasterna var ett sätt att hålla de olika raserna rena genom att undvika giftermål med ickearierna som redan bodde i Indien.
Det sägs att guden Brahma skapade människorna utifrån sin egen kropp, från huvudet kom prästerna fram, krigarna kom från armarna och låren gav liv till bönderna. Fötter anses vara en mindre aktningsvärd kroppsdel och därifrån härstammar bönderna enligt folktron. De olika varna har olika grad av rituell renhet och är uppdelade enligt tabellen nedan.

Kast Ställning / Yrke Framsprunget från
1. Brahman Präster Huvudet
2. Kshatriya Jordägare, soldater och ämbetsmän Armarna
3. Vaisyas Handelsmän och hantverkare Låren
4. Sudra Bönder med flera Fötterna
5. Daliter De oberörbara

Personerna i den femte gruppen kommer till stor del från stamfolk och urinvånare.
De olika grupperna kan i sin tur delas upp i flera underkaster eller Jatis. Varna har idag till stor del förlorat sin betydelse i Indien och när man talar om kasttillhörighet är det oftast Jati man menar.

Jati

Begreppet jati kommer från janam=födelse och har betydelsen ”vad man är född till” (Så när man frågar vilken kast någon tillhör så undrar man vad personen i fråga är född till).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s