Kroppsspråk (del 3)

2010-02-25 @ 20:14:24

 Huvudet och ansiktet:

Huvudet och ansiktet är de delar på vår kropp som är mest uttrycksfulla. Ett ansikte kan visa vrede, smärta, glädje, förfäran, lycka, tvivel m.m. Här kan man återanknyta till ”Leendets makt” . enligt en forskare skall det finnas runt 1814400 olika leenden. Ett leende kan vara mystiskt, inbjudande, irriterande osv. Det kan även förbrylla människor i århundranden, såsom ”Mona Lisa” har gjort.
Gester som vi anser självklara kan i vissa länder betyda helt andra saker än vad de betyder för oss. Som exempel kan vi ta ett jakande svar framfört med hjälp av huvudet. Vi anser att en nick betyder ”ja”, helt utan förbehåll. I Bulgarien, Turkiet, Iran och Bengalen betyder en sådan nick ”nej”. På dessa ställen är ett jakande svar framfört genom att skaka huvudet från vänster till höger eller tvärt om, alltså tvärt emot hur vi gör.
I vissa kulturer täcker man huvudet av olika anledningar. Judiska män och kvinnor måste täcka sina huvuden när de går in i en synagoga, vissa katolska kvinnor måste även de täcka huvudet när de skall träda in på vissa katolska heliga platser. Enligt katolsk sed måste kvinnor bära en sjal eller något liknande när de möter påven. Även inom Islam är det vanligt att kvinnor täcker huvudet men det är inget generellt krav.

 Munnen, läpparna och kyssar

Den starkaste signalen som vi kan åstakomma med läppar och mun (förutom leendet) är kyssen. Den existerar över hela världen och har lika många betydelser som det finns människor. En vinnare kysser prispokalen, mammor kysser bort det som gör ont när deras barn skadat sig, i vissa kulturer kysser man sina övermäns händer för att visa underkastelse.
En kyss kan vara ett sätt att hälsa, en kärleksförklaring eller kanske ett sätt att dra till sig uppmärksamhet. Då handlar det naturligtvis om olika sorters kyssar. Vid medelhavet och även på andra ställen på vår jord är det en vanlig gest att kyssas på kind när man hälsar på någon. Ibland kysser man till och med helt främmande människor. På dessa ställen är det en vanligare hälsning än vår lite kyligare handskakning. En kindkyss skall dock inte nudda själva kinden med läpparna utan man kysser i luften.
Tungkyssen har sitt ursprung från den tid då mödrar vande sina barn vid fast föda genom att föra över färdigtuggad mat från sin egen mun till barnets. På denna tid var det dock ingen erotisk handling, som man räknar det till idag.
I Orienten är det förbjudet att kyssas på allmän plats och det räknas som en intim, sexuell handling. Inte ens vänskapskyssar får förekomma. I Sydamerika bor det ett folkslag vid namn Tapuyafolket och bland dem är det endast männen som kysser varandra, och då endast som ett fredstecken. Andra saker man kan göra med mun och läppar är att te.x. gäspa, spotta ellervissla.

 Armarnas betydelse

Armarnas placering kan berätta mycket om personen i fråga för åskådaren. Att höja armarna i luften kan både vara en positiv eller negativ gest. En fotbollsspelare slänger ofta upp armarna i luften när han gjort mål och rusar mot sina lagkamrater, samma gör boxaren som triumferat höjer armarna när han knockat motståndaren. På samma gång kan ett par uppsträckta armar betyda att man ger sig, som te.x. en soldat i ett krig eller någon som blir arresterad av polisen.
Korslagda armar: Tolkas oftast som att man är negativt inställd eller inte håller med. Antropologer hävdar att det finns sex olika sätt att korsa armarna och att de alla betyder olika saker. En sak som dock gäller nästan över allt är hur vi använder armarna när vi skall ge anvisningar om riktningen. Om det är ett ställe i närheten är armen böjd och fingret ungefär i axelhöjd medan man sträcker ut hela armen och placerar den högre om målet är längre bort.

 Händerna

Händerna använder vi mest av allt istället för verbala uttryck. Det folkslag som ivrigast använder händerna är italienarna medan japanerna är de mest återhållsamma. Betydelsen av våra handrörelser är även de väldigt olika runt om på vår jord.
Ett exempel är hur man definierar ”Vilken vacker flicka” i olika länder. Här har vi ett halvt dussin olika gester att välja mellan, beroende på vart du befinner dig eller vem du talar med.

  • Italienarna använder sig av kindskruven, den symboliserar en smilgrop.
  • Grekerna stryker sig om kinderna, detta p.g.a. att det under antiken sågs som ett skönhetsideal att ha ett äggformat ansikte.
  • I Brasilien formar man händerna som en kikare.
  • Fransmännen kysser sina fingertoppar. Detta har blivi känt som en gallisk gest för att uttrycka uppskattninga, oavsett om det gäller en kvinna, god mat eller ett ypperligt vin.
  • En arab stryker sitt skägg.
  • I många kulturer ritar man en kurva neråt med händerna för att symbolisera en välformad kropp.

Händernas olika betydelse skiljer sig också mellan länder och kulturer. ”Att göra något med vänsterhanden” syftar oftast på att man har gjort något halvdant eller slarvigt. Det franska ordet för vänster, gauche, används i det engelska språket i betydelsen ”klumpig” eller ”tafatt”. I Mellanöstern har vänster och höger hand stor betydelse då vänster hand ofats anses som oren. Den är reserverad för kroppshygien. I de områden har man ofta väldigt dåliga toaletter och de består ibland bara av ett hål i golvet och inget papper. Istället finns där en kanna med vatten för handtvätt. Det är alltså av stor betydelse att aldrig göra vissa saker med vänsterhanden, såsom att äta, ge bort presenter eller räcka över mat vid middagsbordet. I dessa länder är det ofta grymma straff för brottslingar, de får höger hand avhuggen och måste alltså leva resten av sitt liv med endast den orena handen i behåll.

 Fingrarna

Våra fingrar är viktiga för att vi skall klara oss i tillvaron. Om man råkar skada ett finger så märker man ganska snabbt hur handikappad man blir. De är dessutom ovärdeliga när vi skall räkna samt när det gäller ett av våra sinnen – känseln.
Den mest ökända gesten i världen är ”fingret”. Enligt historiker är gesten över 2000 år gammal och anses som förolämpande just för att långfingret symboliserar en fallossymbol i denna gest.
Ett av de vanligaste tecknet vi gör med fingrarna är V -tecknet som sedan andra världskriget betraktas som en symbol för ”fred” eller ”seger”. Denna gest fungerar nästan över hela världen och det spelar inte så stor roll vilken sida av handen du har mot dig. Utom i England. Där måste du ha handflatan riktad ifrån dig annars ses V-tecknet som en ytterst ohyfsad gest. Där betyder tecknet ”ta dig i häcken” (eller ännu värre) om handflatan är vänd in mot dig själv.
Fingrarna utgör också en viktig del när en kvinna flörtar med en man. Hon snurrar lite på en hårslinga för att dra mannens uppmärksamhet mot hennes huvud, likaså kan hon med ett finger stryka över sina läppar för att dra uppmärksamheten mot munnen. Samma procedur gäller med benen där kvinnan kan placera handen med tummen inåt låret och de övriga fingrarna neråt knät. Även här för att få mannen att uppmräksamma en speciel, och attraktiv, kroppsdel.

 Benen och fötterna

Gester vi aldrig skulle ha tänkt på kan få större konsekvenser än vad man kan tro. Speciellt när det gäller fötter och fotsulor. Det fick en 29-årig laotier bittert erfara då han 1988 besökte en kabarÈ i LA. KabarÈen var av ett thailändskt slag och under tiden en av de thailändska sångarna stod på scen, satte laotiern upp fötterna på en stol med sulorna pekandes mot sångaren. Efter kabarÈens slut följde sångaren efter laotiern och sköt honom . Detta gjorde han för att det bland sydoastasier ses som en grov förolämpning att peka med skon eller fotsulan mot någon. Sångaren dömdes sedan för dråp.
Fotsulan är den lägsta och den smutsigaste delen av kroppen och det är därför det räknas som en sån stor skymf att peka den mot någon. För västerlänningar kan detta vara ett problem då de besöker Thailand, Singapore, Egypten och Saudiarabien, eftersom man ofta sitter på dynor på golvet. Man måste då vara försiktig med hur man sitter för att inte förolämpa någon.

Många lägger ”benen i kors” när de sitter ner och detta kan man göra på fyra olika sätt:

  • Korsa dem vid vristen.
  • Korsa dem vid knäna.
  • Lägga den ena vristen över det andra knät.
  • Korsa benen vid knät och linda ena foten runt det andra benet.

Detta gäller dock inte över allt. I Thailand anses det som opassande att korsa benen. I USA räknades det förr som femenint att korsa benen vid knäna men nu för tiden kan man se både män och kvinnor göra det. Troligtvis är det ännu vanligare bland europeiska män. En maskulinare ställning är att lägga den ena vristen över det andra bents knä.
När det gäller att flörta är det vanligt att man omedvetet placerar det ben man vill korsa mot den personen man flörtar med. Två människor som sitter brevid varandra, med korsade ben och fötterna pekandes mot varandra, har i detta fall troligtvis någon slags attraktionskraft på varandra. Det behöver inte vara en fysisk attraktionskratf men det är det vanligaste. Kroppen i allmänhet

De mest välkända universalla gesterna som gäller hela kroppen är nigningen och den religiösa knäböjningen. Den manliga motsvarigheten till nigning är bugningen som dock med undantag för Japan är ganska ovanlig nu för tiden. De fåtal gånger då det är korrekt att buga och niga är när man möter kungligheter.
I Fjärran Östern, främst i Japan och Korea brukar kvinnorna gå en bit bakom sitt manliga sällskap. Orientaliska kvinnor anser ofta att västerländska kvinnor är djärva och framfusiga, då de går med längre steg, rakare hållning och brevid männen.

5. Vilken betydelse har klädsel och utseende?

Sättet att klä sig på ger oss en vink om personens identitet. När man grupperar människor efter klass, yrke (polis, läkare) eller subkultur (punkare, raveare) är det just genom sättet att klä sig på som man identifierar dem med en viss grupp. När man möter en människa första gången försöker man snabbt bilda sig en uppfattning om vilken sorts människa det är. Det är här klädsel har betydelse, som man registrerar medvetet eller omedvetet. Yrken som har särskilda kläder t.ex. poliser, läkare och militärer kan med sina uniformer förstärka sina yrkesroller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s