Lite bakgrundshistoria om alla hjärtansdag

Alla hjärtans dag firas mitt i kallaste vintern: den 14 februari på Valentindagen. Dagen firas ursprungligen till minne av Sankt Valentin som var bishop i Italien. Han var en kristen som levde i Rom på 200-talet och fick lida martydöden efter att ha trotsat kejsar Claudius förbud att viga unga, kristna par. Innan han avrättades, lyckades han smuggla ut ett kort till fångvaktens dotter som han var mycket förälskad i. Det första Valentinkortet och ursprung till seden att skicka kort denna dag. Valentin sägs ha haft för vana att plocka blommor i trädgården och ge dem till älskande par. Därifrån seden att ge varandra blommor på Alla hjärtans dag?

Traditionen med firandet av alla hjärtans dag går tillbaka ända till 1300-talets England och Frankrike, där Valentindagen var en fest för ungdom och förälskade. En folklig föreställning var att fåglarna börjar para sig den dagen. Detta inspirerade pojkar och flickor att fundera på vem som skulle bli deras Valentin, minst ett år framöver. Valentindagen är otroligt uppmärksammad i alla engelsktalande länder där kärleksbrev och små presenter ges bort.

Valentindagen – vänskapens och kärlekens dag – är att enkelt sätt att sätta guldkant på tillvaron. Det är den dag på året då vi skall visa omtanke mot våra närmaste: våra hjärtevänner, våra barn, föräldrar och släktingar, våra vänner. Symbolen för Alla hjärtans dag är ett hemligt tecken för vad sann vänskap och kärlek handlar om: Älska mig mest då jag förtjänar det minst för då behöver jag det mest.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s