Orden ljuger men kroppen talar sanning – eller gör den?

2010-03-03 @ 21:18:14


Orden ljuger men kroppen talar sanning – eller gör den?

Det handlar som man brukar säga inte så mycket om vad du säger, utan HUR du säger det. Forskare menar att det vi säger till varandra handlar väldigt lite om ordens själva innebörd. Tonfallet och betoning är viktigare, och framförallt kroppsspråket, det vill säga hur vi säger det kommunicerar den egentliga innebörden. Skaka på huvudet samtidigt som du svarar ja på en fråga och du kommer göra folk väldigt förvirrade…

Vi lyssnar till exempel på hur fort en person pratar, om hon eller han stakar sig, och vi bedömer deras hållning, hand och huvudrörelser samt ögon när en människa säger någonting för att bedöma trovärdigheten i det som sägs.

Men, hur bra vi egentligen är på att avslöja lögner genom att avläsa kroppsspråk? På Texas University påvisade man för några år sedan att folk från hela världen, från Afrika till Europa, från Sydamerika till Asien, tror att lögnare avslöjar sig genom att vända borta blicken, inte veta var de ska göra av sina nervösa händer samtidigt som deras kroppsspråk är allmänt oroligt. Att detta skulle vara ett speciellt ”lögnbeteende” har dock ifrågasätts av forskare inom socialpsykologi.

Omfattande undersökningar har nämligen bevisat att de som talar sanning är precis lika benägna att uppträda nervöst, eller lugnt, som lögnarna. Orsakerna till att någon till exempel tittar bort eller rör på sig nervöst kan lika gärna vara att denne uppfattar situationen som jobbig eller pinsam. Det finns dock andra tecken man bör titta efter för att avslöja en lögnare.

Det sägs att vissa individer, som till exempel erfarna poliser, jurister och psykologer är experter på att tyda kroppsspråk i syfte att avslöja lögner.

Modern socialpsykologisk forskning har dock, som nämnts ovan, påpekat bristerna i denna uppfattning som i många fall lett till falska anklaganden och misstänkta har pressats till att erkänna sig skyldiga till brott de inte begått. Vad vi tror oss veta om kroppsspråk, och vad vetenskapen säger om den icke-verbala kommunikationen ska således ta med några stora nypor salt eftersom det annars kan leda till inte bara pinsamma situationer, utan också få direkt katastrofala följder

 

Källa: (hittar tyvärr inte källan)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s