Vetenskapens häftigaste arbetsplatser (del 1)

 Det är allt annat är en vanlig dag på kontoret. Runtom i hela världen finns extremt specialiserade ­laboratorier, som forskarna ofta måste stå i kö för att få tillgång till – oavsett om de behöver ultimat säkerhet, absolut tystnad, enorm räknekraft, extrem avskärmning eller total tyngdlöshet. Följ med runt i världen och besök några av vetenskapens häftigaste arbetsplatser.
Laboratoriet Aquarius Reef Base i Florida är placerat på havets ­botten, på ett djup av 18 meter. Här är trycket nästan tre gånger så högt som vid havsytan.

B.J. Skerry/National Geographic
Laboratoriet Aquarius Reef Base i Florida är placerat på havets ­botten, på ett djup av 18 meter. Här är trycket nästan tre gånger så högt som vid havsytan.
Av Ib Salomon, 06.01.2011

Klimatförändringar studeras på havsbottnen

Aquarius Reef Base vid Key Largo i Florida är världens enda undervattenslaboratorium. Det står på 18 meters djup, vilket motsvarar 2,5 atmosfärers tryck. Forskarna vistas en till två veckor i laboratoriet, och när de skall ned och upp sker det med dykarutrustning.

Entré till själva ­laboratoriet sker via en luftsluss.

Man tar sig in i laboratoriet via en luftsluss. Aquarius står nära ett korallrev, som forskarna följt sedan 1993. Det används även för undersökningar av klimatförändringarnas betydelse för havsmiljön och för tester av undervattenutrustning.

Forskarna i Aquarius Reef Base har sedan 1993 bland annat följt utvecklingen av ett lokalt korallrev och undersökt klimatförändringarnas betydelse för havsmiljön.

Källa: IV

2 kommentarer

  1. Häftigt Annokas, tänk att jag faktiskt varit i Key Largo! Jag tog en såndär turistbåt ut, vars golv är helt i tjockt glas så man kunde se allt som skedde under vattnet. Härligt i det turkosa vattnet. Jag ville ju se hajar – men ingen sån hade vägarna förbi…. synd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s