Pappan kan skada barnet

Intressant artikel.

”Mamman bör inte lämna ifrån sig barnen under de tre första åren”, anser Annica Dahlström, dåvarande professor i histologi och neurobiologi vid Sahlgrenska akademien, Göteborgs universitet. Foto: Gunnar Seijbold

Sju år gammal artikel blev jättesnackis på nätet – igen

Pappor kan skada sina barn för livet. Bara genom att vara sig själva.
Sju år efter att artikeln publicerades blev den en jättesnackis i sociala medier.
Och professorn bakom uttalandena står för dem – än i dag.

”De flesta män är inte lämpade att ensamma ta hand om små barn. De förstår inte hur sköra barn är. De rycker axlarna ur led. De låter barnens tunga huvud hänga och slänga så att de får skador på blodkärlen i hjärnan. Och så har män ofta ett betydligt mindre tålamod med dregel och bajsblöjor. Pappor vill kanske att barn ska lyda och förstår inte att barnen inte begriper tillsägelser. Därför är det många småbarn som också får smisk av sina fäder.”
Uttalandena, som retade gallfeber på landets pappor, gjordes i en intervju med Annica Dahlström, dåvarande professor i histologi och neurobiologi vid Sahlgrenska akademien, Göteborgs universitet. 2007 hade hon just kommit ut med sin bok ”Könet sitter i hjärnan” där hon gick till frontalangrepp mot papporna.

Spreds i sociala medier – efter sju år

I dag, sju år efter att Aftonbladet publicerade artikeln, är Dahlström åter i blåsväder. Artikeln började spridas i sociala medier, den delades och länkades vidare – och få av de som läste förstod att den var sju år gammal.
Så startades en livlig debatt, på välbesökta sajter som Familjeliv och Facebook. Många pappor känner sig kränkta av hennes uttalanden.
– Jag har fått en hel del mejl med negativa kommentarer på grund av artikeln, säger Annika Dahlström, som dock inte backar i sak utan står kvar vid åsikten, som hon menar har vetenskapliga belägg.
– Under barnets första år är det mamman som ska ta hand om barnet – helt enkelt för att hon är bäst lämpad ur ett biologiskt perspektiv, säger Dahlström och tillägger:
– Jag har all världens expertis bakom mig. Men tyvärr är det så i dagens samhälle att man inte får tala om att det faktiskt finns skillnader mellan könen. Men någon gång måste sanningen fram, säger Dahlström.
Du påstår rentav att papporna är farliga för sina barn som riskerar att drabbas av stressrelaterade sjukdomar som diabetes och hjärt- kärlproblem och utveckla fetma i vuxen ålder.
Vad har du för belägg för det?
– Det finns studier som gjorts på apungar som inte fått tid med sin mamma, där ungarna sedan i vuxen ålder utvecklar kroniska sjukdomar, säger Annica Dahlström som menar att forskningen är direkt överförbar på människobarn.
– När små barn blir osäkra riktar de blicken i första hand mot mamman som signalerar tryggheten, det är ett naturligt däggdjursbeteende.
Vilken funktion har pappan då, enligt dig?
– Hans uppgift är i första hand att hålla ihop familjen.
Lars Jalmert, barnpsykolog, professor i pedagogik och mansforskare, delar dock inte Dahlströms åsikt. Tvärtom.
– Det är väldigt enkelt att avfärda henne eftersom åsikterna helt saknar stöd i vetenskapen, säger Jalmert som också stör sig på att Dahlström sätter likhetstecken mellan apor och människor.
– Apor är helt enkelt andra djur än oss. Det går inte att göra studier på djur och föra över de resultaten på människan, det är inte relevant, säger Lars Jalmert.

Källa: Katarina Arnstad Elmblad aftonbladet

4 kommentarer

 1. Jag undrar vilka ”kroniska sjukdomar” skilda kvinnor kan få av fd män som har varit

  otrogna mot dem under äktenskapet. Intressant forskningidé eller hur?….medtanke på

  citatet ”Vilken funktion har pappan då, enligt dig? – Hans uppgift är i första hand att hålla

  ihop familjen”.

 2. Jag har en viss humor 😉 Mitt i det finns ett allvar.

  Om spädbarn, barn och ungdomar inte får vara med om mammors och pappors närvaro

  och ”hudkontakt” då kan det nog påverka och utveckla psykologiska symtom som övergår

  i fysiska sjukdomar. Det man som man och kvinna inte kan komma ifrån är ändå att

  kvinnor ammar och har barnen nära sig under en längre tid än mannen under den första

  tiden. Barn tar även till sig via sina föräldrar hur man ska vara social.

  Det hade varit bättre att studera spädban som inte har kontakt och har kontakt med

  mamman eller pappan den första tiden av deras liv och sedan utgå från det om hur

  barnet sedan uttvecklas.

  • Ja det är sant Torun. Jag tror också att det finns en biologisk skillnad mellan män och kvinnor. Jag tror att om mamman är normal och mår bra så är hon bättre för spädbarnet än vad en man är. Även om många män är bättre än många kvinnor. Men rent generellt det ligger i kvinnans natur helt enkelt. Män kan inte föda barn och amma. kvinnan förbereds under hela graviditeten för att ta hand om spädbarnet. Det gör inte mannen. Kvinnan har massor med hormoner som hjälper henne att ta hand om spädbarnet. Jag förstår inte varför det skulle vara så konstigt med det. Kvinnor och män kompletterar varandra ingen är mer värdefull än den andra. Vi har bara olika roller i våra liv.

   många kramar annokas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s