Isens rörelser studeras under glaciär (del 6)

Svartisen Subglacial Laboratory ligger under Engabraen.

Dr. Miriam Jackson/NVE
Svartisen Subglacial Laboratory ligger under Engabraen.
Av Ib Salomon

Fascinerande och häftigt. Så beskriver forskare ett besök i världens kanske mest klaustrofobiska ­laboratorium, som är placerat på undersidan av en glaciär. Svartisen Subglacial Laboratory ligger under Engabraen, som är en utlöpare av Svartisen precis norr om polcirkeln i Norge.

Ingången till laboratoriet ligger under 200 meter is, och när­ ­forskarna till exempel skall undersöka hur glaciären glider över underlaget, måste de först smälta gångar som de kan ta sig fram i.
Det sker med hjälp av brandslangar och varmt vatten, men isen i b­ottnen av en glaciär är mjuk, närmast som deg, och därför måste forskarna skynda sig, eftersom gångarna efter ett dygn ofta har sjunkit ihop till halva storleken.

Forskarna arbetar ­under klaustrofobiska förhållanden, när de samlar kunskap om isens rörelse och kemi.

Även vägen in i laboratoriet är besvärlig. Därför har man vid tunnelingången inrättat ett litet hotell med plats för åtta forskare åt gången, och inne i en bergtunnel finns det stabilare laboratorier.

Forskningen under Svartisen har bland annat resulterat i ny kunskap om glaciäris, isens rörelse och dess kemi, och flera doktors­avhandlingar är baserade på forskning under isen. Bakom laboratoriet står NVE, Norges Vassdrags- och Energidirektorat, och Statkraft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s