Reinfeldt vill ”titta” som han så fint kallar det på högre pensionsålder

http://www.aftonbladet.se/svn/tv/flash/AbPlayer.swf?playerMode=satellite&clipsrc=http://www.aftonbladet.se/resource/webbtv/article/14332204/player&version=28&autoStart=false&start=0&flash_id=player-14332204-1-33128&sound=100&debugging=true&embeded=true

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill se över möjligheterna att jobba längre i livet.

Hans idéer är en pensionsålder vid 75 och studielån senare i livet.

– Det finns ett måste i den meningen att pensionssystem inte är trolleri, säger Reinfeldt till Dagens Nyheter.

Denna vecka kommer statsministern att diskutera livet efter 65 tillsammans med ledarna för de nordiska och baltiska länderna samt Storbritannien.

Byta karriär

I en intervju med Dagens Nyheter påpekar statsministern att den ökade livslängden i kombination med en förändrad världsekonomi gör att ekvationen med bland annat pensionssystemen kanske inte går ihop.

I intervjun ger han exempel på ett arbetsliv som sträcker sig till 75 års ålder, med vidareutbildning och karriärbyte om det första yrket blir för tungt.

– Arbetsgivare upplever ibland att det är dyrare att anställa äldre arbetskraft, säger Fredrik Reinfeldt till DN.

– Frågan är om en arbetsgivare kan möta en 55-åring med ett annat perspektiv om 55-åringen säger att ”nu tänker jag jobba i 20 år till”.

Trolleri

I dag upphör möjligheten att få studielån efter 54 års ålder, det vill statsministern se över.

På frågan om det kommer att vara valfritt att jobba efter 65 år svarar Reinfeldt att det finns ett måste i och med att pensionssystemet ”inte är trolleri”.

– Om människor tror att vi kan leva allt längre och korta ner vårt arbetsliv, då kommer pensionen att bli lägre. Och då är frågan, är människor beredda till det? Det tror jag i stor utsträckning att människor inte är.

Camilla Sundell aftonbladet
Med andra ord så menar moderaterna att det inte skall finnas någon pension längre. Utan vill man ha pension i framtiden så blir man nog hänvisad till att köpa dyrbara pensionsförsäkringar. I annat fall så blir det nog ättestupan för de som inte har råd och inte vill belasta sina stackars anhöriga på ålderns höst.
 
För er som inte vet vad en ättestupa är;
Ättestupa är enligt traditionen ett brant stup där åldringar under nordisk forntid sägs ha kastat sig, eller blivit kastade, mot sin död. Enligt myten gjordes detta då den äldre blivit oförmögen att försörja sig själv eller bidra till arbetet på gården.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s