Här är världens märkligaste allergier

Inte ikväll älskling, jag är allergisk.

Har du hört att kvinnor kan vara allergiska mot sex? Eller att det går att vara allergisk mot både vatten och solljus? Här är CBS News lista på de tio mest udda allergierna i världen.

1. Vatten
Det låter onekligen besvärligt att vara allergisk mot 70 procent av jordens yta. För de som är drabbade innebär kontakten med vatten hudutslag – speciellt om det innehåller kemikalier. Tur att allergin är ovanlig!

2. Solljus
De allra flesta av oss välkomnar vårens – och solens – ankomst med glädje. Men för de som är allergiska innebär solljuset utslag på huden, något man tror beror på en överkänslighet mot särskilda våglängder i ljuset. Botemedlet? Att likt en vampyr undvika solen.

3. Sex
Skyll inte på huvudvärk, skyll på allergi! Kvinnor är förvisso inte allergiska mot sex, men däremot kan de vara allergiska mot sin partners sperma. Efter sex blir underlivet rött, svullet och kliar. Kondomer kan lindra besvären – men de finns såklart de som är allergiska mot latex också.

 

4. Öl
Trista nyheter för ölälskaren: korn och humle kan orsaka allergi. Symtomen är andnöd, utslag och en mage i uppror. Är du drabbad gör du alltså bäst i att se dig om efter en ny favoritdrink.

5. Kyla
Vi är många som inte gillar vintern. Men för den som är allergisk innebär låga temperaturer att huden frigör histamin som orsakar hudutslag. Dessutom kan allergin faktiskt vara farlig – ett dopp i kallt vatten kan trigga igång en dödlig reaktion.

 

6. Tryck
Hårt åtdragna skärp, en BH som sitter för tajt eller trånga underkläder är inte bekvämt för någon. Men för en allergisk blir det extra jobbigt eftersom det, förutom att vara förbannat obekvämt, också innebär hudutslag.

 

7. Choklad
En given favorit i godisskålen hos många. Men inte för den som är allergisk. Huvudingrediensen i choklad, kakao, kan nämligen ge både andningsproblem, utslag och dålig mage. Lättast är naturligtvis att helt undvika choklad för att slippa må dåligt, men vissa läkare skriver också ut adrenalinsprutor ifall den allergiska skulle råka få i sig det av misstag.

8. Träning
Många av oss har nog dragit skämtet om att man är allergisk mot träning, men för ett fåtal människor är det faktiskt sant. När de tränar hårt och blir svettiga och varma får kroppen en allergisk chock. 

9. Vibrationer
Hatar du att klippa gräset? Säg att du är allergisk! För en del kan nämligen vibrationerna från exempelvis en gräsklippare eller en borrmaskin orsaka hudutslag eller svullnad.

  

10. Allergimedicin
Ironiskt nog kan allergimedicinerna i vissa fall vara det som utlöser allergi. Steroider, antihistamin, ja till och med adrenalin kan ge symtom. Problemet ligger i tillsatsämnen i medicinerna.

 
Källa: aftonbladet Michelle Landén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s