Hur fungerar akupunktur?

 Många menar att de blir hjälpta av akupunktur, men vet man om det fungerar?
Vid akupunktur sägs nålar återställa balansen i livskraften Ch’i.

Filosofin bakom akupunktur är att människor har en ener­gi eller livskraft kallad Ch’i, som flyter genom kanaler i kroppen, kallade meridianer.

Sjukdomar beror enligt denna filosofi på en obalans i livskraften Ch’i, och denna balans kan återställas i kroppen genom akupunktur.

Nyligen har ett försök på möss visat att ämnet adenosin friges, när akupunktören sätter sina nålar. Adenosin blockerar smärtsignaler, så att de inte når hjärnan, men ämnet verkar bara i den vävnad som nålarna sätts i.

Det går alltså att bevisa att akupunktur lindrar lokal smärta, men i andra fall vet forskarna faktiskt inte om dess inverkan bara är en placeboeffekt.

Inte vetenskapligt bevisa, om akupunktur fungerar

När forskare vill veta om en behandling har effekt, gör de en dubbelblindstudie. Då delas patienter med samma åkomma in i två grupper. Den ena gruppen får den behandling som skall testas, medan den andra får en behandling som liknar denna men är verkningslös. Inte ens läkaren vet vilken behandling han testar, då det skulle kunna påverka patienterna.

Det sistnämnda är svårt när det gäller akupunktur. Det har utförts några försök där nålen stuckits in fel eller inte satts in helt, men dessa försök är inte dubbelblinda. Därför är det inte vetenskapligt bevisat om akupunktur fungerar.

Källa: IV

Annonser

4 comments

 1. Min bror testade akupunktur för några år sedan och han som utförde det stack en av

  nålarna i en nerv i ryggen hrm…. Den akupuntören hade nog studerat en annan form av

  smärtlindring….

  Det gäller att kontrollera vem som gör det innan man testar.

  Rätt utfört så kanske det fungerar

  Har själv testat det mot spänningshuvudvärk….tyvärr ingen effekt.

  youtube inslaget gav mig också ett gott skratt hi hi stackars karlasjäl…

  • Ja man skall nog passa sig;9 och se till att man går till någon som kan sin sak. För kroppen är inte att leka med hur som helst.

   Många kramar annokas

Kommentarer inaktiverade.