Kvinna 50+ – skyl dig! (kläder styr mer än vad vi tror det är jag verkligen ett levande exempel på).

 ”Ju äldre vi blir – desto mindre tillåtet är det att visa sexualitet genom kläder”

Tantig.Forskaren:

Patetisk.

Lättfotad.
Ny svensk forskning visar: det är inte okej för dig, kvinna 50+, att klä dig utmanande.
– Vi har oerhört stränga åldersnormer i Sverige för hur flickor och kvinnor förväntas klä sig, säger forskaren Thérese Persson.

Hon har intervjuat flickor och kvinnor i åldern 6 till 99 år om hur de uppfattar sin kropp och sitt utseende i förhållande till åldern.
– Jag blev själv mycket förvånad över att åldern har sådan makt över vad kvinnor väljer att sätta på sig, säger Thérese Persson som är filosofie doktor i äldre och åldrande vid Linköpings universitet,
Svaren var entydiga. Det är inte okej att klä sig hur som helst utan att riskera att bli stämplad som ”patetisk” eller ”lättfotad”.
– En 59-årig kvinna berättade hur hon lagt ner sin kjol flera gånger under livets gång men att den nu började kännas lite för kort igen ”Det ser billigt ut för att jag har blivit äldre”, ansåg hon. Det är ett ganska talande exempel på hur kvinnor hela tiden måste hålla koll på vad som gäller för könet och för åldern, säger Thérese Persson.
En åldrande kvinna, och en åldrande kvinnokropp, betraktas genomgående som något negativt. Ingen vill bli förknippad med epitet som tantig och gammal. Men det egna åldrandet beskrivs också som att bli starkare, tryggare, mer erfaren och självständig.
Flera av de intervjuade tycktes ha anpassat sig till konceptet att klä sig efter ålder, det vill säga inte för kort, vågat eller urringat.
Kvinnorna mellan 20 och 30 år däremot beskrev sig som mer fria i sina klädval, mindre fastlåsta i ett ålderstänk.
– Det kändes väldigt uppfriskande att möta kvinnor som vägrade följa åldersnormerna och vågade bryta mönstret.
– En 56-årig kvinna köpte en kort kjol, trots att hon var medveten om att den ”kanske mer hörde hemma på en 17-åring”. En annan kvinna som var strax över 40 pratade om att det absolut inte passade sig för någon över 20 att bära urringat eftersom det såg patetiskt ut. Men under intervjun hade hon själv på sig en urringad tröja, vilket visade att hon samtidigt vågade trotsa normerna, det var riktigt häftigt, säger Thérese Persson som också tyckte det var uppfriskande med den dam i 65-årsåldern som struntade i vad andra tyckte och klädde sig i baggy hiphopbyxor.
Men varför är kvinnor så stränga mot sig själva? Varför inte ha på sig det man tycker om, oavsett ålder?
– Det är en bra fråga och det finns säkert både kulturella och psykologiska förklaringar bakom. Det är naturligtvis lätt att ta till tolkningar som att det har med könsmaktsordning att göra. Tyvärr är det nog så att sexism och ålderism paras på ett väldigt otäckt sätt. Åldrandet ses som något negativt som ska döljas och skylas över snarare än framhävas. Klär man sig i korta kjolar och urringat så signalerar det sexighet, men ju äldre vi blir desto mindre tillåtet är det att visa sexualitet genom sina kläder, säger Thérese Persson.
Trendanalytikern, modejournalisten och författaren Cay Bond ifrågasätter varför svenska kvinnor måste klä sig som sexobjekt.
– Låter vi kvinnor porrindustrin verkligen styra över hur vi ska klä oss? Det är patetiskt. Varför måste en 50-årig modeintresserad kvinna stå ut med att ha 15-17 åriga modeller som förebilder för hur hon ska klä sig? Kvinnor i dagens svenska samhälle är trots allt fria att välja vad man vill sätta på sig oavsett ålder. Ålder ger väl oss naturliga skäl till hur vi kan klä oss, säger Cay Bond.
Studien visade också på en motsägelse – samtidigt som kvinnor ska klä sig efter sin ålder ska de samtidigt se unga och fräscha ut.
– Kvinnor ska visa att de accepterar att bli äldre men samtidigt får de inte ge efter för åldrandet. Därmed inte sagt att de ska lägga sig under kniven. Det är inte okej, enligt rådande normer, däremot ska hon ta hand om sitt yttre med ansiktsbehandlingar och fysisk träning. Men hon får inte träna som en blådåre utan det ska vara lagom och måttfullt, säger Thérese Persson.
– Man kan ju tycka att det bara handlar om kläder och yta, men samtidigt verkar det uppta väldigt mycket av människors tid och uppmärksamhet. Kläder är oerhört laddat.

Källa: Katarina Arnstad Elmblad Aftonbladet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s