Loreen inte svensk nog för Sverigedemokraterna.

Normal text Extra stor text
Loreen vann för Sverige. Det behagade inte SD:s partisekreterare. Foto: Scanpix   Loreen vann för Sverige. Det behagade inte SD:s partisekreterare. Foto: Scanpix

Ifrågasätter om det verkligen var Sverige som vann

Eurovisionsschlagern hinner knappt sluta förrän Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder ifrågasätter om det verkligen var ”Sverige?” som vann.

Söder försöker senare slingra sig ur proteststormen som följer med att han enbart menade bruket av engelska språket.

Verkligen?

Söders ifrågasättande är snarare helt i enlighet med partiets ideologi och tidigare utspel. Det är inte bara Zlatans ”svenskhet” som – trots att han är född i Sverige, är svensk medborgare och dessutom lagkapten i fotbollslandskapet –ifrågasatts. Utifrån den sverigedemokratiska världsbilden är Loreen, och för den delen programledaren Gina Dirawi, ännu värre. Med sin bakgrund i Marocko respektive Palestina anses båda ingå i gruppen ”muslimer”, som partiledaren Jimmie Åkesson kollektivt har pekat ut som det största hotet mot Sverige sen andra världskriget.

Att de är födda i Sverige spelar i den sverigedemokratiska världen föga roll, tvärtom har Åkesson lyft fram just ”andra och tredje generationens invandrare” som extra farliga. Ty det muslimska påstås gå i arv; i årtionde efter årtionde, i sekel efter sekel, i generation efter generation. Och vissa kommer aldrig att bli assimilerade svenskar, hur mycket de än försöker: ”Assimilering är en lång och svår process som inte alltid lyckas och som i vissa fall kan ta flera generationer att fullborda”, hävdar partiet i sin invandringspolitiska handlingsplan.

Så nästa gång Åkesson pratar om hotet från muslimerna, och hans partikollega Kent Ekeroth jämför partiets utfall mot islam med kampen mot Nazityskland på 1930- och 40-talet, då kan det vara bra att tänka på att det är svenskar som just Loreen och Gina Dirawi de pratar om.

Det är dom som är muslimerna.

Dom och några hundra tusen svenskar till.

Varför hycklar Sverigedemokraterna stå för er politik som ni för. Det är ju precis så här som ni tycker. I mina ögon så framstår ni som ännu mera patetiska oseriösa när ni säger en sak men menar en annan sak. Att någon överhuvudtaget tar er på allvar övergår mitt förstånd. Ser de inte vilken bluff ni är.