Choklad och slavarbetare så himla svårt att vara konsument.

Jag kan nog inte leva utan choklad;). Just nu så sitter jag och äter marabou med apelsinsmak. Men jag måste erkänna att det känns som en bitter smak i munnen . Såg ett program idag hur de stora chokladbolagen utnyttjar barn i kakaoplantagen och använder dem som slavarbetare.

Så himla svårt att vara konsument. Och det hjälper inte alltid heller att köpa rättvisemärkt visade sig det  i programmet då det inte var någon garanti för barnarbeten och usla förhållanden för arbetarna. Hur gör man ???Blundar man och låtsas som att problemen inte existerar ute i världen.

Jag vet inte men jag tror att det enda sättet är att försöka att köpa mera rättvisemärkta produkter ändå. Då det iallafall är en viss garanti för att arbetarna har det lite bättre. Sedan i vissa fall så får man helt enkelt bojkotta vissa varor och inte köpa dem alls.

Ljuset måste riktas mot barnarbete på kakaoodlingar

Den viktiga frågan om barnarbete inom kakaoindustrin uppmärksammas återigen i media och tv. DN Ekonomi skrev i går om julchokladens mörka bakgrund appropå dokumentären Shady Chocolate som visades på Dansk TV den 9 december. Filmen är en uppföljning till Miki Mistratis dokumentär The Dark Side of Chocolate som visades första gången i april 2010. Shady Chocolate som i Sverige sänds under namnet Chokladens bittra smak kommer visas på SVT i Dokument utifrån den 3 februari.

Uppskattningsvis är ca 215 miljoner barn världen över involverade i arbetsformer som negativt påverkar deras utbildning, hälsa och säkerhet. Av dessa är ca 115 miljoner barn utsatta för den värsta formen av barnarbete[1]. I västra Afrika där filmen Shady Chocolate är filmad är barnarbete är oerhört vanligt förekommande speciellt inom kakaoindustrin. Detta trots att problemet varit känt i många år och trots en lång rad internationella initiativ för att förändra situationen. Att barn fortsätter att utnyttjas som handelsvara är oacceptabelt.

Fairtrade har utvecklat sina kriterier, kontrollen och kontrollverktyg i enlighet med ILO:s konventioner 138 och 182. Fairtrade förbjuder att barn under 15 år arbetar som anställd arbetskraft och att inget barn under 18 år får vara involverade i arbete som är farligt eller skadligt för hälsan, som påverkar deras utbildning eller utveckling. Barn får hjälpa till med arbete på familjens gård under strikta riktlinjer. De får arbeta efter skolan och på skollov, arbetet måste överses av en vuxen familjemedlem, arbetet får inte hindra skolgång (att barnet är för trött eller blir sjukt) eller negativt påverka barnets personliga utveckling och hälsa. Arbetet får inte vara farligt och exploaterande eller hindra barnets generella utveckling.

Samtidigt är barnarbete ett komplext problem. Skadligt barnarbete är illegal verksamhet och speciellt värsta formerna av barnarbete förekommer ofta väl dolt. Ingen person eller certifiering kan garantera att det inte förekommer skadligt barnarbete i produktion. Enligt Fairtrades kriterier är skadligt barnarbete förbjudet, men Fairtrade kan inte heller garantera att enskilda odlare inte bryter mot kriterierna. En sådan garanti är omöjlig att ge. Däremot garanterar Fairtrade att noggranna inspektioner genomförs på plats och att upptäckta missförhållanden leder till omedelbara åtgärder, att barn som utsatts för ”de värsta formerna av barnarbete” hamnar under beskydd samt tillsätter åtgärder för att andra barn inte skall utsättas för otillåtet arbete. Dessutom tillhandahåller Fairtrade kakaoodlarna med resurser och kunskap för att komma till rätta med problemen, för att de sedan ska kunna fortsätta bedriva handel på villkor som skapar en väg ut ur fattigdomen.

Det är otroligt viktigt att verkligheten på kakaoodlingarna i Västafrika lyfts fram i ljuset. Jag hoppas att det leder till att såväl industrin och handeln som regeringar, NGOs, internationella organisationer och certifieringar ökar sina insatser. Vi får aldrig glömma att barnarbete har sin grund i fattigdom, orättvisa handelsvillkor, frånvaro av utbildning och social trygghet samt diskriminering, konflikt och andra faktorer.

Läs mer i Fairtrades rapport: Gemensamma krafter mot barnarbete


 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s