40 snabba lyft för ditt kök.

Ge ditt kök ett lyft – med lite nya småprylar och våra smarta tips. Är du sugen på någon speciell pryl på bilden, spana in bildspelet längst ner på sidan så kan du se var de finns att köpa. Foto: Magnus Legros

40 snabba lyft för ditt kök!

Text: Anna Marklund Karlsson.

Vill du förändra ditt kök? Då finns det många bra knep att ta till. Med lite kreativitet, några väl utvalda inköp och viljan att kavla upp ärmarna kan du lätt lyfta ditt befintliga kök. Här är 40 bra tips – bara att sätta igång!

1. Unna dig lyxiga detaljer

Kosta på dig något extra. Det kan vara värt att lägga lite extra krut på något speciellt som du verkligen vill ha i köket. Det kan till exempel vara en praktisk hushållsmaskin, kolsyremaskin eller kaffemaskin som gör vardagen lite lyxigare.

2. Få mer plats med nya möbler

Tänk på möbleringen i köket. Ofta kan det vara trångt och då kan ett runt bord lämpa sig bättre än ett fyrkantigt. Stapelbara stolar av mindre sort och slagbord som kan fällas ihop är bra för dig som har ont om plats.

3. Lägg krut på knopparna

 
Gul knopp, 135 kr, orange knopp, 189 kr, vit knopp, 210 kr, grön knopp och mintfärgad knopp, 169 kr, alla från Dixie.

Tänk på att även små saker sätter prägel på köket. Pryd med till exempel fina handduksknoppar, kökshanddukar, burkar, disktrasor eller en fin tvålpump. Dekorera med växter och färska kryddor så blir köket levande och fundera ut vilka små saker som kan höja trivseln hos dig.

4. Kombinera teknik och matlagning

Placera iPaden i bänksivan. En innovativ lösning för den som gillar kombinationen och matlagning. En idé från Ballingslöv.

5. Sköt om din bänkskiva

Slipa och olja in din träbänkskiva, det kan göra underverk! Underhåll träskivan regelbundet och speciellt när skivan är ny, så slipper du en missfärgad, torr och gråaktig träyta. Använd olja utan lösningsmedel till köket. Underhållsolja, 166 kr, finns hos återförsäljare av träbänkskivor från Spekva.

6. Måla om kaklet

Behåll det gamla kaklet och måla om plattorna med kakelfärg. Ett bra alternativ om plattorna är hela. Den mögelresistenta färgen finns i 12 kulörer och fogpenna finns för att fylla i övermålade eller missfärgade fogar.

7. Sätt upp ditt favoritrecept på väggen


Stickers med text, ”Choklad-bollar”, 229 kr och ”Scones”, 179 kr, Vinyla hem. Fler texter som finns är ”Dina kyssar smakar som smultron och mjölk”, 159 kr, och ”Lavendel-skorpor”, 219 kr.

Pryd en vägg med text. Stickers med recept är en rolig detalj i köket och passar alldeles utmärkt på en kal vägg. Det finns även stickers med figurer eller motiv. Ett annat tips är att skriva eller måla själv.

8. Fräscha upp slitna lådor

Måla om i lådor och skåp. I gamla kök kan både lådor och skåp vara trärena invändigt och då kan det vara en god idé att måla dem. Även redan målade eller lackade ytor kan behöva en uppfräschning. Glöm inte bort att rengöra och grunda innan du målar och tänk på att använda rätt typ av färg.

9. Byt stil på köket med nya handtag

Ändra kökets karaktär genom att byta beslag eller knoppar på skåpluckorna. Byt till beslag som passar dig och den stil du vill ha, se bara till att de nya beslagen fungerar med de gamla borrhålen.

10. Byt ut skadade luckor

Skaffa nya luckor om de är slitna och skadade. Tänk på att stommarna bör vara hela och fräscha och att du är nöjd med själva planlösningen. Det kan annars vara värt att byta ut hela köket. Vänd dig antingen till köksleveran-tören och se om de kan hjälpa dig med nya luckor eller till något före-tag som är specialiserat på just detta.

11. Ut med överskåp – in med öppna hyllor

Ta bort överskåp till förmån för hyllplan, det ger ett öppet och luftigt intryck och dessutom kan köket bli mer personligt och intressant. Placera fint porslin, burkar och köksdetaljer du tycker om på hyllorna. Ett bra tips, speciellt för dig som gillar lantliga kök!

12. Fixa nytt kakel på några minuter

40-lyft-for-ditt-kok-15
Kakeldekor 14,8×14,8 centimeter (passar till 15×15 centimeter kakel), ugglor, cupcakes, familjefrestelser med text, 14,8 x 14,8 centimeter, 119 kr/6 stycken, Vinyla hem.

Förändra snabbt och enkelt med kakeldekor. Kakeldekor är ett bra alternativ om du vill behålla det gamla kaklet och ändå sätta din egen prägel på köket. Byt till nya kulörer eller addera roliga och personliga mönster.

13. Uppdatera köket med nya fräscha vitvaror

Byt ut de gamla vitvarorna, det kan du tjäna mycket på, både ur miljösynpunkt och rent estetiskt. De nya vitvarorna kommer att lyfta ditt kök rejält och det blir både modernare, fräschare och roligare att jobba i.

14. Förnya köket med en redskapsstång

Ett enkelt knep för att skapa ett kreativt, praktiskt och dekorativt kök är att placera en redskapsstång över arbetsbänken. Detta är ett billigt sätt att förnya.

15. Lådmattor skyddar och håller på plats

Lägg i lådmattor av gummi i lådorna och skåpen. Mattorna håller glasen eller kastrullerna på plats och skyddar dessutom botten av lådorna och skåpen. De är lätta att rengöra och byta ut.

16. Välj rätt belysning

 
Klämlampa, Cyclone, metall, 27 centimeter, 187 kr, Nordlux.

Inred med funktionell belysning. Få upp mysfaktorn och ta bort eventuella lysrör i taket och ersätt med till exempel en takpendel. Spots eller klämlampor är bra att komplettera med i köket.

17. Måla om de gamla köksluckorna

Vill du byta kulör på luckorna? Då är det en bra idé att måla om eller lacka luckorna i stället för att byta ut dem. De bör då vara hela och av god kvalité. Fundera på om du vill byta beslagen samtidigt och om du behöver spackla igen de gamla hålen före ommålningen.

18. Få in mönster och färg med en fondvägg

Tapetsera eller måla en fondvägg om du vill addera kulörer eller mönster i köket. En fondvägg kan lätt bytas ut och dessutom förändrar den köket till en relativt låg kostnad.

19. Gör om antika skåp

Vill du ha ett personligt kök? Sätt upp ett eller flera gamla eller antika skåp som överskåp, i stället för de traditionella. Ta till exempel bort ett dubbelskåp och ersätt med ett grunt träskåp med glasdörrar.

20. Göm undan disktrasan

Hängare, 35 kr, Lagerhaus.

Häng upp och göm undan disktrasan med en handduks- och disktrasehängare som på ett smart sätt klämmer fast disktrasan. Hängaren sätter du enkelt fast med sugpropp inne i bänkskåpet, så slipper du ha trasan framme.

21. Glöm inte bort fläkten

En ny fläkt kan göra underverk, både funktionellt och estetiskt. Fläktsystem kan ibland vara svåra att förstå sig på och därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller i just din bostad. En snygg fläkt kan förändra och tillföra mycket i köket!

22. Ny bänkskiva gör susen

Byt ut den gamla bänkskivan till en ny och fräsch. Tänk bara på att kaklet lätt kan skadas, så var försiktig när du avlägsnar det gamla. Var beredd på att kaklet också måste bytas ut. Laminat är ett tåligt, praktiskt och billigt material och dessutom är det underhållsfritt. Ett underskattat material som i dag finns i många kulörer och mönster.

23. Riv ner och kakla om

Ibland kan kaklet göra att köket känns ”mossigt” och då kan det vara en god idé att satsa på nytt och fräscht kakel. Var försiktig bara när du avlägsnar det gamla och var noga med underarbetet inför kakelsättningen.

24. Ta fram trägolvet

Våga avlägsna det gamla linoleumgolvet om det finns ett trägolv under. Behåll de hela brädorna, reparera skadade eller ersätt med nya och måla om. Ett trägolv med spikhål och stora glipor kan vara charmigt och färg kan göra underverk!

25. Gör fint i skåpen

Klä in hyllorna med hyllpapper om de känns gamla och slitna. Det blir en rolig detalj som även skyddar mot slitage. Kantband är en annan idé, finns både av papper och tyg.

26. En diskmaskin är värd att satsa på

Offra ett bänkskåp till förmån för en diskmaskin om det finns möjligheter. En diskmaskin höjer standarden rejält i köket och är något som är värt pengarna att satsa på.

27. Måla om väggarna för fint helhetsintryck

Måla om väggarna och fräscha upp helhetsintrycket i köket. Ljusa kulörer är en bra idé och speciellt för dig som har ett litet kök. Spackla igen gamla hål och rolla på ny färg, det är ett relativt billigt sätt att snabbt få ett fräscht helhetsintryck.

28. Låt kylskåpet stå fritt


Kyl/frys, ”FQ55FXE”, med två dörrar och två lådor, rostfritt stål, energiklass A+, 84×182,5×74 centimeter, 17995 kr, Smeg.

Fristående kylskåp är både trendigt, snyggt och praktiskt. Dessutom är det lättare att laga, byta ut och hålla rent. Om det gamla kylskåpet är inbyggt i ett högskåp, fundera på om det går att riva den inbyggda sektionen.

29. Rulla bort bekymren

Skaffa en liten köksö, serveringsvagn eller ett rullbord. Ett tips för dig som har ont om förvaring eller avlastningsytor. En vagn kan du lätt rulla undan och dra fram vid behov. En riktigt snygg detalj dessutom!

30. Skaffa miljövänlig köksblandare

Byt till en blandare som är både praktisk och miljövänlig. Köksblandaren ”9000E Flexi” med flexipip är svängbar 360 grader. Blandaren har funktionerna ecoflöde, mjukstart och kallstart. 6040 kr, FM Mattsson.

31. Inred med snygga kokböcker

Ta tillvara på tomma väggytor och sätt upp tavellister för kokböcker och tavlor. Ett både praktiskt, hemtrevligt och dekorativt tips.

32. Häng upp kokboken!


Kokbokshylla, krom, 45×36 centimeter, 600 kr och redskapsstång med sex stycken krokar i krom, 120 centimeter, 905 kr, Marbodal.

Häng upp en kokbokshylla på redskapsstången. En utomordentlig hjälpreda i köket som kan fällas ner när den inte används.

33. Få bort småprylar från bänken

Hylla, krom, 35×27,5 centimeter, 375 kr, Marbodal.

Frigör bänkyta och placera en hylla på redskapsstången. Ett bra tips för dig som har ett trångt kök med lite bänkyta.

33. Plastmattor skyddar mot väta och spill

Skydda eller täck ditt slitna golv med mattor. Plastmattor lämpar sig extra bra för just köket, eftersom de är tåliga, lätta att torka av och står emot både väta och spill. De finns i många olika mönster och kulörer och sätter enkelt färg på ditt kök.

35. Håll ordning i lådorna


Besticklåda, Rationell, tillverkad av björk, 50,1×31 centimeter, 99 kr, Ikea.

Skaffa besticklådor till dina lådor, det är ett enkelt knep för bättre ordning. I dag finns det många olika varianter av skåp- och lådtillbehör, både när det gäller material och funktion. Det finns till exempel tallrikshållare, indelare och specialfack för kryddor och burkar.

36. Häng ut gardinen för maximalt ljusinsläpp

Placera gardinlängderna en bit utanför köksfönstret, så blir ljusinsläppet bättre och fönstret upplevs bredare. Låt längderna gå ut ungefär 30 centimeter utanför fönstret och täck väggen i stället för glaspartiet. Tänk på samma sätt när det gäller kappan eller hissgardinen.

37. Stäng in skräpet


Pedalhink av lackad plåt, 41x30x27 centimeter, rymmer 13 liter, 1495 kr, Designtorget.

Håll ordning på ditt avfall. Inred med en både snygg och funktionell inredningsdetalj. Pedalhinken fungerar lika bra inne i skåpet som på golvet i köket.

38. Lägg undan prylar du inte behöver

Skapa gratis arbetsyta med enkla medel. Ibland kan det räcka med små enkla knep som att hålla undan saker från diskbänken för att skapa utrymme. Flytta till exempel in mikron i ett skåp eller häng upp diskstället på väggen. Plocka bort helt enkelt!

39. Tänk efter om köket är värt att rädda

Ett viktigt kökstips: Om du funderar på att renovera, byta ut eller förändra allt för mycket i köket, kan det i stället vara värt att satsa på ett helt nytt kök. Lägg inte ner allt för mycket tid, pengar och energi på renoveringen, utan överväg noga om ditt kök är värt att rädda.

40. Rensa och släng bort det du inte behöver

Ett gratistips: Rensa och kasta, det kostar ingenting. Gå igenom lådor och skåp och sälj på loppis eller kassera sådant som inte används. Det är lättare och roligare att jobba i köket om du har ordning på sakerna!

 

Bildspel: Snygga prylarna som ger köket ett lyft

  • Pedalhink av lackad plåt, 41x30x27 centimeter, rymmer 13 liter, 1495 kr, Designtorget.
  • Källa: aftonbladet
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s