Lär dig fotografera inredningsbilder som proffsen.

Visa upp ditt hem på bästa sätt

Genom endast några snabba tips och trix, och utan dyrbar utrustning, kan du enkelt fotografera intressanta och vackra inredningsbilder av ditt hem. Med lite planering, fantasi och rätt ljus får du dina bilder att platsa i vilket inredningsmagasin som helst. Inredaren och bildkompositören, Jeanette Rattfeldt, lär dig hur.

 

fotoskola1.jpg
På den första bilden står onödiga saker framme vilket gör att intrycket blir ängslig. På efterbilden är allt onödigt bortplockat och istället är det prydligt och snyggt på borden, och hela bilden känns nu harmonisk och inbjudande.

Planera
Börja med att plocka bort onödiga detaljer ur bilden, d.v.s. ta undan det som ligger i vägen, som inte tillför bilden något eller som gör bilden rörig och orolig. Framhäv det som är viktigast i bilden och fokusera uppmärksamheten på det du vill visa. Det skapar ett blickfång och gör bilden mer harmonisk.

 

fotoskola2.jpg
En bild vinner mycket på att bli fotograferad från rätt nivå. Här ser vi talangfulla Sindahl som tagit en före- och efterbild på sin säng. Förebilden som är fotograferad uppifrån är platt och intetsägande medan efterbilden känns mer spännande och intim. Exemplet visar också vad styling kan göra för bilden, i detta fall en snygg pläd som Sindahl lagt fram på sängen.

 

Organisera
En enkel regel att skapa intresse i en bild är att dela upp bilden i 9 lika stora rutor. Låt sedan det som ska vara i fokus ligga i ett eller flera av kryssen, d.v.s. där linjerna korsas. En annan enkel hjälp för att skapa harmoni i en bild är att dela in bilden i 3 delar där två tredjedelar exempelvis visar rummets väggyta och en tredjedel visar golvyta.

 

fotoskola3.jpg
Maddeos vackra bild bygger både på att skapa en fokuspunkt där linjerna möts och att dela in bilden i tre delar vertikalt. Även de horisontella linjerna, täcket i förgrunden samt vikväggens slut, ligger i princip rätt utifrån tre indelningar – och lampans skärm är även den nästan placerad i korsande linjer.

 

Upprepning
Att upprepa färger, former och linjer i en bild blir ofta väldigt lyckat. Det kan handla om att plocka upp en blå väggfärg i en blå pläd som ligger i förgrunden av bilden, eller upprepa en sängs och några tavlors horisontala linjer för att skapa effekt.

 

fotoskola4.jpg


Här har dearwednesday plockat upp den turkos färgen på väggfonden i en vas, även formen på vasen går igen både i lampan och på väggbonaden.

 

Skapa djup
När du tar bilder med många objekt i bilden, som t.ex. ett helt rum, placera gärna något i förgrunden av bilden. Det kan vara en kvist från en blomma/växt, ett stolshörn, ett skirt tyg, osv. Detta gör att ögat leds in i bilden och skapar ett djup. Kom dock ihåg att ställa in fokus på rätt sak, d.v.s. det du vill visa upp!

 

fotoskola5.jpg
JennyL har tagit den sköna sovrumsbilden som leder ögat in i bilden, fokus ligger i förgrunden på kuddens struktur. Det går även att lägga fokus längre bak i bilden som NeleT gjort där stolen i förgrunden är suddig.

 

Ljussättning
Sol rakt in i rummet gör ljuset oftast för hårt och ger skarpa ljusstrimmor som kommer in och stör. När himlen istället är ljusare grå eller när solen inte lyser direkt mot fönstren är det bäst att fotografera. Tänk också på att ljus rakt ovanifrån, som taklampor, i de flesta fall skapar fula skuggor och gör bilden dassig. Fotografera därför helst alltid under dagtid när det är som mest ljust. Låt ljuskällan komma från sidan eller framifrån och helst från naturligt ljus utifrån – men fotografera inte direkt mot ett fönster,
det gör bilden mörk. Det bästa ljuset får du med indirekt motljus, d.v.s. mjukare ljus som lyser mot dig men inte direkt in i kameran. Att reflektera ljus är ofta ett väldigt bra trick för att få en intressant ljussättning när du fotograferar detaljer. Använd ett vitt hårdare papper som reflekterar ljus, stå mot ljuset som kommer in i rummet och rikta papperet mot objektet som ska fotas. Vinkla papperet så ljuset studsar tillbaka mot objektet som ska fotas för att få ett mjukt och fint sken.

 

fotoskola6.jpg
Här tas en bild med vitt papper som reflektor för att ljusa upp tulpanerna med ett mjukare ljus och få en vackrare bild med bra ljussättning.

 

Lycka till med din fotografering! 

 

Källa: Styleroom

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s