Nu vill alla ha en midsommarbebis.

Förr väcktes lusten under sommartid – nu tittar blivande föräldrar i almanackan

SOMMARBARN Förra året föddes flest barn den 10 juli. Förklaringen tros ligga i att fler försöker planera in födseln till sommaren, då båda föräldrarna kan vara lediga.   SOMMARBARN Förra året föddes flest barn den 10 juli. Förklaringen tros ligga i att fler försöker planera in födseln till sommaren, då båda föräldrarna kan vara lediga. Foto: Daria Dmitrieva

Hej hopp, under midsommar­filten – om nio månader kommer ­pilten?

Nej, inte nu längre.

Fortfarande är den 22 mars den vanligaste födelsedagen, men det beror mest på några stockkonservativa föräldragenerationer som envisades med att ­alstra barn ­under mid­sommarhelgen när ­lusten föll på.

Förra året föddes flest barn den 10 juli men det är osannolikt att det gråmulna oktobervädret 2011 framkallade en kollektiv ­passion.

– En förklaring kan vara att man allt mer planerar sitt barna­födande. Det kan vara bra att föda mitt i sommaren när båda föräldrarna kan vara lediga, säger Lena Lundkvist som är ­demograf på Statistiska central­byrån till TT.

Den teorin stöds av diskussioner på olika föräldraforum där man förvisso kan ha olika åsikter om den ideala tidpunkten, alla tycks däremot rörande överens om att december suger.

Det är också mycket riktigt den tid då minst antal barn föds i Sverige.

Men varför nöja sig med lite svepande planering som ’’sommarbarn’’ eller ’’vårbarn’’ när man kan rikta skotten mer samlat än så?

BOKA IN BARNET PÅ RÄTT DAG – SÅ GÖR DU

NATIONAL­BEBISEN

Att pricka in den 6 juni är att göra två flugor på smällen: Födelsedags­barnet kommer att kunna ­firas i lugn och ro och alla i närheten får änt­ligen något vettigt att fira.

Startskott: 13 september

 

POLITIKER­BEBISEN

Gärna en fin bebis men först ett rejält val den 14 september. Det kan vara kul att säga till sitt barn att hen föddes samma dag som sossarna/moderaterna/någon ­gjorde sitt sämsta/bästa val någonsin, vad vet jag?

Avfyrning: på jul­afton

 

FOTBOLLS­BEBISEN

Inte precis lika kul för ­barnet som för föräldrarna som kan tillbringa den första månadens vak­nätter med att glo på sena VM-matcher från Brasilien mellan 13 juni och 13 juli.

Avspark: 20 september

 

SCHLAGERBEBISEN

Det är lätt hänt att man bara blir sittandes, omtumlad och trött, efter barnafödande. Det är då man kan ge kroatisk tonartshöjning den där chansen som aldrig givit den med start den 13 maj.

Taktpinnen höjs: 20 aug­usti

 

MIDSOMMARBEBISEN

Ja, gud vad festligt. Inte göra barn på midsommarafton utan att få ett som under sina första år kommer att vara övertygad om att ’’Små grodorna’’ betyder ’’Ja må han leva’’.

Stångresning: 27 september

 

ÖLBEBISEN

Att födas på St Patricks dag den 17 mars kommer att vara roligt, åtminstone om 18 år.
Påbörjas: Ooops! Nu. I midsommar. Kan det bli bättre?
Fotnot: Aftonbladet ansvarar inte för att barnet föds på rätt dag även om instruktionerna följs.

Annonser

2 comments

    • Ha ha;) ja bra med lite tips ibland;). Själv har jag tydligen lyckats pricka in månaden som ”suger” tydligen;). Min ena son är född den 25 december. Och dessutom ett barnbarn också i samma månad;). Så för mig klart en utav de bästa månaderna:).

      mvh annokas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s