Därför är det nyttigt att dricka te.

Få reda på vilket te är bra för vad och vilka fördelar de olika tesorterna har.kvinna som dricker te (© Foto: Kondoros Eva Katalin/Getty Image, Getty Images, Nichola Sarah/Getty Images)
Foto: Kondoros Eva Katalin/Getty Image, Getty Images, Nichola Sarah/Getty Images

Att te är nyttigt och bra för hälsan finns det forskare som påstått under många år. Men vilket te är egentligen bra för vad och vilka är tesorternas hälsoeffekter?
Att dricka te sägs vara bra i allmänhet om det konsumeras med måtta, det vill säga max ett par koppar te om dagen. En av de positiva effekter som forskarrön pekar på är att rött och grönt te innehåller tanniner, en typ av antioxidanter som i sin tur innehåller ämnen som skyddar mot virus.
Te innehåller dessutom flour som motverkar karies samtidigt som det stärker både tänder och skelett. Men vad skiljer egentligen de röda, svarta, gröna och vita tesorterna åt?

kvinna som dricker te (© Foto: Kondoros Eva Katalin/Getty Image, Getty Images, Nichola Sarah/Getty Images)

Därför ska du dricka grönt te
Grönt te har enligt forskning visat sig ha flera positiva effekter på hälsan. Vid tillverkningen tillåts nämligen inte tebladen oxidera och därför bibehålls många av de nyttiga ämnen som finns naturligt i bladen. Förr i världen ansågs grönt te ha läkande effekter vid sjukdomar. Och även om teet numera oftast dricks som njutningsdryck, finns det än i dag rön som påstår att grönt te kan hjälpa till att förebygga sjukdomar. En studie utförd i Japan har dessutom visat att ett par koppar grönt te per dag minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Det är viktigt att grönt te förvaras i ett lufttätt förvaringskärl och att vattnet heller inte är för hett vid själva tillagningen. Låt istället vattnet svalna av till ca 75-85 grader innan det hälls över tebladen.

Därför är det nyttigt att dricka te

Därför ska du dricka rött tekvinna som dricker te (© Foto: Kondoros Eva Katalin/Getty Image, Getty Images, Nichola Sarah/Getty Images)

Därför ska du dricka rött te
En annan benämning för det röda teet är Rooibos eftersom bladen som används kommer från just Rooibosbusken. Smaken är snarare mild än besk och innehåller heller inget koffein som gör dig pigg. Även om det inte är vetenskapligt bevisat så sägs det att rooibosteet lindrar mot både astma, eksem och sömnssvårigheter. En kopp rött te innehåller dessutom både järn, kalcium, zink och flour som alla är viktiga näringsämnnen för kroppen.

grönt te (© Foto: Getty Images)
Därför ska du dricka svart teForskning har visat att om du dricker ca tre koppar svart te om dagen minskar risken för att drabbas av en hjärtinfarkt. Dock visar samma forskningsrapport att det inte är bra att dricka en kopp svart te direkt efter maten på grund av att järnupptaget då försämras. Eftersom svart te innehåller koffein är det uppiggande och därför tror man att tedrickande även förbättrar den mentala förmågan.
Svart te är egentligen mörkrött och färgen beror på att mycket av katechinerna i tebladen omvandlas till teaflaviner och tearubiginer, det vill säga nyttiga antioxidanter.

Därför ska du dricka vitt tegrönt te (© Foto: Getty Images)

Därför ska du dricka vitt te

Vitt te skulle kunna beskrivas som ett mellanting mellan svart och grönt te och tillverkas av tebuskarnas knoppar och de yttersta bladen. Det är också det te som innehåller mest antioxidanter och näringsämnen av alla sorter. Detta på grund av att tebladen varken utsätts för upphettning, rullning eller oxidering under framställningsprocessen. Alltså ett te som gör nytta för både kropp och knopp!

grönt te (© Foto: Getty Images)

Därför ska du dricka örtte

Det finns många olika typer av örtte. Några av de mest välkända sorterna som örtte framställs av är kamomill, nypon, hallonblad och lapacho.

Lapachoteet, också kallat för Inka-te, tillverkas av den innersta barken på trädet Tabebuia som växer fritt i Sydamerika. Teet sägs ha helande effekter och påstås kunna stärka kroppens immunförsvar. Dock finns det inga kliniska dokumentationer som stödjer påståendet och personer med allvarliga sjukdomar uppmanas rådgöra med sin läkare innan användning. Lapacho ska heller inte drickas om man är gravid.

Kamomillte görs på torkade kamomillblommor och har en antiinflammatorisk effekt. Dessutom kan det användas för för muskelavslappning och teet sägs vara rogivande.

Nyponte tillverkas av krossade nypon. Det sägs vara inflammationshämmande och fungera som ett hälsosamt kosttillskott.

Hallonbladste tillverkas av hallonbuskarnas blad. Många kvinnor dricker hallonbladste i ett försök till att få igång förlossningen. Detta eftersom teet innehåller oxytocin, ett hormon som naturligt utsöndras i kroppen vid kroppslig närkontakt.

Källa:MSN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s