Barnen och kapitalet UnderbaraClara. Jag blev helt rörd när jag läste det här blogginlägget.

Barnen och kapitalet

2014-02-16 23:23

Jag vet flera föräldrar med god ekonomi som sparar sina barns hela barnbidrag. Jag läste till exempel att Blondinbella kommer spara hela bidraget till sin son. Himla härligt att ha den möjligheten! Men sedan rekommenderar hon andra att försöka spara mer till sina barn, ifall de en dag kanske behöver köpa exempelvis en bostadsrätt ”Kan du dra in på godis varje vecka? Tidningsmagasin? Kaffe? Klokare matinköp? En annan sak är också om ditt barn fyller år. Istället för en massa presenter och julklappar på julafton från mormor och hela släkten, önska insättning av en slant på ditt barns konto istället!”

Och här någonstans blir det fel för mig: när folk med god ekonomi ska förfäkta sparande som en dygd för sämre bemedlade människor. När folk  i fina bostadsrätter som går på spa flera gånger i månaden tipsar andra om att sluta köpa tidningen eller godis. För dessa välmenta råd till sämre bemedlade förutsätter ju för det första att de har pengar över att köpa tidningar för. Och det har ju långt ifrån alla! Om jag fick ge ett råd (helt okvalificerat men ändå) är mitt råd till föräldrar med oerhört knappa resurser som endast med nöd och näppe har en hundralapp över ibland är: Lägg den pengen på barnens nöjen!  Låt barnen gå på bio eller gå och fika. Låt barnen uppleva saker! Vad kommer de minnas av sin barndom? Den gånger de fick gå på kafé, teater, eller på djurparken? Eller varje gång de inte fick uppleva någonting därför att mamma och pappa sparar pengar till din bostadsrätt som du kommer vilja köpa om femton år. Och för familjer med små ekonomiska resurser skulle jag säga att det är vanvett att be släktingar sätta in pengar till barnet istället för att ge presenter på dess födelsedag! Kanske är det just den där presenten från mormor som gör att ett barn kan få känna sig lite rik ibland!? Kan få äga en cykel eller ett par skidor eller en mobiltelefon. Något som är för dyrt för föräldrarna att köpa.

Jag tror att alla föräldrar önskar kunna hjälpa sina barn. Men framförallt önskar vi väl kunna ge dem redskapen att hjälpa sig själva? I det ingår att få uppleva saker. Vi stirrar oss blinda på ekonomiskt kapital, men faktum är att det finns många olika sorters kapital. Kulturellt kapital. Socialt kapital. Med dessa kapital i ryggsäcken är det lättare att en dag kunna tjäna ihop till ett eget ekonomiskt kapital. Ett ekonomiskt kapital man fått givet till sig kan man göra av med på ett felköp. Kulturellt kapital man samlat ihop under sin barndom kommer man att förvalta och få bra mycket bättre avkastning på än aldrig så många fonder. Kulturellt kapital behöver heller inte kosta så mycket. Kulturellt kapital kan vara att mamma och pappa faktiskt har en tidning hemma. Som man kan läsa och hänga med i.

Jag hoppas att alla föräldrar som inte kan spara pengar till sina barn förstår detta och inte har dåligt samvete. Att ge sina barn pengar när de är vuxna kan aldrig vara ett viktigare mål än att försöka ge dem en barndom rik på upplevelser. De få korta år de faktiskt är ens ansvar.
//
 Min kommentar på detta. Min äldsta dotter bad mig att läsa detta blogginlägg. Och jag blev helt rörd faktiskt. Och som jag känner igen mig. Så ofta som jag har haft och har dåligt samvete för att jag som mamma inte räcker till. Att jag inte har kunnat ge mina barn någon ekonomisk framtid tex spara allt barnbidrag till mina barn. Som ensamstående mamma får man vända på varenda krona för att klara uppehället.
Min älskade dotter bad mig läsa texten för att hon kände igen sig. Vi har inte haft mycket pengar men mina barn har fått ett stort socialt kapital. Och har jag haft en hundralapp över så har mina barn fått den för att göra någonting roligt för. Det värmer mitt hjärta att höra min dotter säga det att hon tycker att hon har fått allt som hon har velat ha och att hon har haft en bra barndom.

2 kommentarer

  1. Det man ger sina barn genom kärlek och att vara närvarande är mer värt än alla pengar i världen. Det är inte lätt att uppfylla ett barns behov av kläder, skor, mat, dryck, ett bra boende och fritidsaktiviteter et cetera. Är man ensam om detta ansvar, då är det inte så lätt. Ett barnbidrag eller studiebidrag täcker inte alla dessa utgifter.

    De barn som får allt de pekar på under sin uppväxt och vars föräldrar sparar pengar åt sina barn (1000kr/månad) vet inte från början vad det innebär att bli vuxen och stå på egna ben. Barn som inte får allt lär sig att stå på egna ben rätt så tidigt och de får ett mer innehållsrikt liv och förståelse för vad en förälder betyder för dem och för vad de som barn betyder för föräldern.

    När man är ensamstående förälder och har en f.d. partner som inte är närvarande och tar ansvar för sina barn som en förälder gör på alla plan. Det är inte lätt att ”alltid göra det rätta” till exempel när det gäller att spara pengar till sitt barns framtida utgifter av olika slag.

    Alla föräldrar lever inte under samma ekonomiska förutsättningar och det blir bara en dröm att ge barnen pengar till en bostadsrätt när de fyller 18 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s