Hampafrön

Hampa, Cannabis Sativa, är en mycket tålig, lättodlad och snabbväxande ört. Plantans frukt, en liten nöt som kallas hampafrö, är en komplett proteinkälla som består av alla de åtta essentiella aminosyror våra kroppar behöver. Det fiberrika innehållet ser till att hålla magen igång samtidigt som hampafröna innehåller rikligt med vitaminer och mineraler.

Hampafrön finns i flera olika former, både som skalade, oskalade eller i form av hampaproteinpulver. Det de alla har gemensamt är att de är lättanvända och fyllda av nyttigheter som proteiner, vitaminer och mineraler!
 
Ursprung och upptäckt
Hampa är en av världens äldsta nyttogrödor. Växtörten har odlats och förädlats i ungefär 6000 år, både för att utnyttja de fibrer man kan få fram men även för vissa medicinska syften.
Troligtvis uppkom hampaväxten i centrala Asien där den kom att bli den första odlade fiberväxten. Andra fiberväxter som bomull och lin kom inte in i bilder förrän tusentals år senare, vilket visar vilken betydelsefull roll hampan har haft.
På 1700-talet blev hampaväxten tilldelad det latinska familjenamnet Cannabis sativa av den svenske botanikern Carl von Linné. Cannabis sativa, vilket fritt översatt betyder användbar hampa, var under denna tid en del av självhushållningen och användes bl a till säckar, rep, tält och fiskeredskap.
 
Effekter och näringsinnehåll
Vår kropp producerar nya celler i ett rasande tempo, hela 50 000 nya celler per sekund! Vår hud byts ut ca 900 gånger under vår livstid och det mesta av oss är utbytt efter bara ca 7 år. Friska celler är kort och gott grunden för styrka och god hälsa. Genom att konsumera hampa garanterar du din kropps tillgång på ”livets byggstenar”, det vill säga aminosyrorna som gör detta cellförnyande möjligt.
Proteinet i hampa är förmodligen det bäst lämpade för människan av alla växtproteiner. Hampafröet innehåller en massa nyttigheter och har ett väldigt högt proteininnehåll som samtidigt är mycket lättsmält. Hampafröet är fullt av vitaminer, enzymer och mineraler. Hampa är en bra källa till bland annat E-vitamin och är även karoten, vilket är förstastadiet till A-vitamin. Fröet är rikt på mineraler såsom kalcium, magnesium, fosfor och kalium. Det innehåller alla 20 aminosyrorna varav åtta essentiella, vilket i sin tur är en förutsättning för att kunna bygga upp en stark och frisk kropp. 65 % av proteinet består av edistin och 35 % av albumin, en proteinform som är snarlik den som finns i blodplasman. Detta är mer än i någon annan växt och gör därför att hampa lätt kan tas upp av vår kropp.Hampafröet har en optimal balans mellan Omega-6, Omega-3 och sägs vara bra mot problem vid menstruation samt för människor med torrt hår och torr hud. Dessutom är hampa maximalt för alla idrottare och folk med aktiva liv som vill bygga en sund och stark kropp!
 
Användning
Hampa finns som tidigare nämnt i flera olika former och användningsområdena för hampaväxtens frö är många. Oskalade hampafrön kan liknas vid de flesta andra frön och kan exempelvis användas vid bakning medan skalade hampafrön lämpar sig bättre för att till exempel strös över sallader, blandas i gröt eller ätas som snacks. Hampaproteinpulver fungerar utmärkt som ett naturligt proteintillskott vid exempelvis träning och diet. Blanda smakfulla proteinshakes, smoothies eller juices eller varför inte strö pulvret direkt på gröten, yoghurten eller müslin. 
Hampafrön
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s