Så här publicerar du din bok.Förbered dig noga

Skriv inte för pengarna (© Mood Board/Rex Features)

Så här publicerar du din bok

Så får du ut din egen bok på marknad

Skriver du vänskapskretsens bästa facebookinlägg? Har du nyligen hittat en gammal dagbok, och tycker att den är förbaskat bra läsning? Är det kanske dags att satsa på professionellt skrivande? Att skriva själv boken är bara början.

Att ge ut en bok är en riktig utmaning, och om du bara pratar om att göra det kommer ingenting att bli gjort. Det krävs förberedelse, fokus och en envishet långt över genomsnittet för att lyckas med en bok – och en dubbel dos för att få den att bli riktigt framgångsrik. Här kommer några tips på hur du bir Sveriges nya litterära stjärnskott.

Tänk inte på pengarna
Ingen blir fet på ge ut böcker. Okej, vissa lyckas med miraklet att tjäna bra på sitt skrivande, men för de allra flesta är de stora pengarna ganska långt utom räckhåll. Håll fast vid din motivation att berätta en historia istället. Dina läsare kommer att märka om du är ärlig och verkligen vill berätta någonting, eller om du bara är ute efter snabba cash.

Förbered dig noga

Det krävs mer än en duktig författare med en bra idé för att få folk att köpa böcker. Se till att du har någon som kan läsa igenom vad du skrivit och kommer med synpunkter – både på innehåll och rena skrivfel. Och om du känner någon duktig konstnär eller har råd att anlita en så är det värt det. Många gör sin första (och sorgligt nog, enda) bedömning av en bok baserat på dess omslag. Marknadsför dig själv! Om folk inte vet att din bok finns, hur ska de då köpa den?

Ignorera topplistorna

Funderar du på att hoppa på erotiktrenden? Tänk om. Trender kommer och går, vill du inte hellre vara den som sätter igång en ny, istället för att härma de andra? För att lyckas måste du skriva om händelser och karaktärer du brinner för – din historia är det viktigaste.

Utforska ‘varför’

Ta reda på vad du vill skriva, och varför du vill skriva det. Att du förstår alla ‘varför’ kring din bok – varför du skriver den, varför man ska köpa den, varför den behövs – kommer gagna dig när du tar kontakt med förlag och utgivare.

Ha koll på marknaden

Din idé kanske är grym, och förlagen slåss om att snappa upp boken, men om den inte går hem på marknaden kommer den heller inte följa med läsaren hem i shoppingpåsen. Känn av vilka förlag och redaktörer som passar din bok bäst, så är du en bit närmare en succé.

Ett bra språk räcker inte

Författare av barnböcker får oförtjänt mycket hån slängt efter  sig – ‘det där kan vem som helst skriva!’ – men låt dig inte luras: barnböcker är en av de svåraste genrena att lyckas inom, på grund av det kortfattade formatet och den hårda konkurrensen. För att maximera din produktion ska du skriva ned alla idéer du får – åtminstone en av dem kommer vara gångbar. Försök att bygga vidare på den, eller kombinera med någon av de andra för en spännande mix. Brainstorma gärna med dina vänner. Så småningom kommer ni bli duktiga på att skilja de bra idéerna från de dåliga

Skriv inte för pengarna (© Mood Board/Rex Features)

Skönlitteratur? Inte nödvändigtvis

Många snöar in sig på en genre utan att fundera på att det finns andra alternativ. Om du fascineras av ett speciellt ämne, måste du berätta om det i skönlitteratur? Varför inte skriva faktatexter istället? Det kan till och med vara enklare att bli publicerad genom att skriva faktabaserat, så kallad ‘sakprosa’, än att skriva vanlig prosa.

Var expert på ditt ämne

Om du satsar på att skriva faktatexter måste du se till att du vet precis vad du skriver om. Faktaboksförlagen är inte intresserade av höftande – de vill att du ska vara expert, eller åtminstone ha en etablerad plattform inom ditt ämne.

Skriv om, skriv om, skriv om…

Skrivit något som du verkligen gillar? Jättebra! Nu behöver du bara skriva om alltihopa. Författarskap handlar nämligen till stor del om revidera. Man får inte vara rädd för att göra en helomvändning när man inser att det man skrivit inte är bra nog, eller inte passar in i helheten. Ibland innebär det att man måste stryka partier som man älskar, för om de inte för historien framåt har de ingen plats i din bok. Får du ändå ångest för deleteknappen kan du spara dina favoritstycken i ett separat dokument – kanske kan du använda dem i nästa projekt?

Skaffa kritiker

Din mamma tycker att boken är det bästa hon läst. Din syster älskar den. Är din bok redo för publicering? Nej, behåll isen i magen ett tag till. Hitta någon utomstående som kan läsa boken – internet är en guldgruva för sånt- och stålsätt dig för en drös med ärliga åsikter. Det kan låta obehagligt och skrämmande, men kritiken du får kommer hjälpa dig att göra din bok så mycket bättre.

Sluta aldrig jobba med boken

Du kan jobba med din bok även om du inte sitter vid tangentbordet. På bussen, i bankkön eller vid spisen är fantastiska tillfällen att utveckla dina karaktärer. Hur tänker och känner de i liknande situationer? När du sedan sätter dig ned för att skriva kommer du att veta mer om hur dina karaktärer beter sig. Då blir ditt jobb som författare lättare, och boken mer autentisk.

 Sluta komma med ursäkterOm du tycker att ditt vanliga jobb kommer ivägen för skrivandet, eller att du hellre spenderar tiden med familj och vänner än jobbar med boken, så kommer här en ögonöppnare: den kommer aldrig bli publicerad. Istället för att tänka att du inte har tid, tänk på att en liten stunds skrivande kan räcka långt. Flexa författarmusklerna dagligen. Om du börjar med att avsätta en kvart om dagen kommer du snart märka att den lätt går att sträcka ut till en hel timme.

Släpp loss

Om du inte kan komma bort från det styltigt och stelt språk så måste du släppa på dina hämningar. Gör en galen dans, rufsa till håret med bägge händerna eller varför inte prova att joddla av hjärtans lust (bonuspoäng om du skrämmer hunden)? Öppna ett nytt dokument och skriv alla meningar som dyker upp i huvudet under en minut – det rensar skallen och får förhoppningsvis språket att flyta enklare efteråt.

Ta’t lugnt

Ingen proces är så långsam som att publicera en bok. Även om du är riktig rutinerad kan det ta år innan din bok får en inbunden rygg som du kan smeka. Var tålmodig, slappna av och fortsätt hålla hoppet uppe.

Fånga uppmärksamhet

Internet är inte bara en guldgruva full med kritiker med synpunkter på din bok, det är också ett viktigt verktyg för att fånga potentiella läsares intressen. Testkör du dina texter på nätet kommer de att uppmärksammas av människor, som förhoppningsvis rekommenderar dem vidare till andra. När du sedan publiceras kommer buzzen som dragits igång på nätet locka både gamla och nya läsare att köpa din bok.

Skriv inte för pengarna (© Mood Board/Rex Features)

Inse att det kommer bli tufft

Även om du lyckas kamma hem en plats hos ett bra förlag innebär det inte att kampen är över. Det hårda jobbet ligger fortfarande framför dig, och du måste se till att marknadsföringen går till på rätt sätt. All publicitet är bra publicitet heter det ju, men se till att inte slösa med din tid. Om bara fyra personer läser din blogg och det tar en halv dag att skriva ett inlägg där du säljer in din nya bok, är det då värt det? Det kan vara vettigt att ta hjälp av någon PR-kunnig person för att garantera bra effekter och se till att din publik lyssnar.

Lägg krut på ditt slut

Go out with a bang! Det är såklart viktigt att att ha en stark och fängslande inledning för att suga in läsaren i boken, men det är ‘WOW!’ känslan i en riktigt bra avslutning som de aldrig kommer att glömma.

Källa: msn

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s