Tiggare från Rumänien hjälpa dem eller inte?

På dagen igår så träffade jag en kär väninna för lite lördagsmys på stan. Vi åt lunch på thai thai det var jättegott. Sedan promenerade vi runt lite i Triangeln min väninna köpte en mobil. Efter det så satte vi oss i solen och åt glass. Väldigt avkopplande och solen sken.

Bredvid oss så satt det en tiggare från Rumänien som var stympad i armarna(jag betvivlar att det var något medfött) tyvärr så finns det så onda människor i vår värld som gör så med barn för att de skall tigga på gatan. För att folk skall tycka synd om dem och ge dem pengar.  Må Allah verkligen straffa dem.

I vilket fall så blev det två glassar över i paketet som vi köpt. Och jag tyckte att det var onödigt att släpa hem dem och kom och tänka på att kanske tiggaren ville ha dem. Så jag gick fram lite försynt till mannen och frågade om han ville ha dem. Kände mig lite tveksam då man inte vill genera någon i deras utsatta situation.

Och mannen sken som en sol det var verkligen äkta glädje i hans ögon.Och jag skämdes jag som suttit där nästan framför honom och ätit glass, utan en tanke på att det finns de som numera i Sverige som faktisk inte har den möjligheten att få äta en glass.

Ännu mera pinsamt blev det när jag skulle ge honom glasspaketet då han inte hade några händer. Han försökte att ta den med ena armen men det gick inte. Men på något sätt så fick han tag i paketet. Man såg att han kände pinsamhet inför situation  att han inte kunde greppa om paketet. Jag tror också för att jag kom lite för ”nära” honom jag såg människan inte tiggaren. Och då blir det lite svårt att värja sig.

En tiggare spelar en ”roll” på något sätt tror jag.Man får lämna sitt äkta jag hemma.Annars tror jag att man hade dött av skam inför den förnedrande situation man befinner sig i.

Jag känner mig så ambivalent inför alla tiggare som befinner sig i Malmö just nu.Det är så många som sitter överallt. Och då menar jag ÖVERALLT. De sista två veckorna har det kommit massor av tiggare från Rumänien.  Har aldrig upplevt något liknade.En del är väldigt påstridiga och kommer fram och tigger.Det känns obehagligt på något sätt. Många sitter precis vid bankomaterna.

De kommer hit från Rumänien sätter upp förfallna tält och gamla husvagnar utan el och bor under förfärliga omständigheter här mitt i Sverige.Det är inte värdigt för någon människa att leva under såna förhållanden.

Men hur skall vi göra? Skall vi ge dem pengar när de tigger? Då uppmuntras  de att koma hit.Det märker man eftersom att de blir fler och fler som kommer hit. Eller skall man inte ge dem pengar? Så att de inte kommer hit.

Känner mig så ambivalent hur gör man.Som muslim är det ju en skyldighet att ge tiggaren på gatan(om man kan)lite pengar eller åtminstone ett vänligt ord.

Men vart går gränsen för hjälp och att stjälpa någon.De kan ju inte för evigt stå och tigga på gatorna.Det måste hittas en mera långsiktig lösning på politikernivå för att lösa deras problem.

Vad tycker ni? Skall man ge pengar eller inte till tiggarna här i Malmö?.

 

 

2 kommentarer

 1. Salam Aleyikum!

  Jag könner exakt som dig! Det handlar inte om att det är svårt eller jobbigt att skänka pengar! Jag gör det när som helst liksom! Men det blir som du säger. Hjälper jag eller stjälper jag? Problemet är också att jag som muslim inte vet om det är okej att skänka pengar om man misstänker att man blir så att säga lurad. Och två: jag vet inte vad pengarna verkligen går till! Tänk om pengarna går till haramsaker såsom alkohol eller missbruk. Det är så himla svårt. Min vän och jag diskuterade det. Vi menade på att mat och dylikt skulle man kunna ge för då vet man vad man ger dem så att säga. Men om jag vill skänka så kan jag skänka pengar till föreningar som jag vet går till halal saker liksom. Jag brukar lägga de pengar jag velat ge till tiggaren i min lilla zakath burk.

  Och kom ihåg! Att ett leende och ett hej är också välgörenhet inom islam! Visst vill tiggarna ha pengar men vi får ge vad vi kan.

  Mvh Maria

  • Salam Maria:) Intressant det du skriver. Det är som sagt jättesvårt att veta hur man skall göra. Man borde kanske fråga en imam i frågan och se vad han tycker att man skall göra.
   Hoppas att allt är väl med dig.
   Kramar annokas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s