Vad avslöjar dina digitala fotspår?

10 tips som döljer de digitala fotspåren

Publicerad 2014-12-23
Den sociala kontrollen ökar med datoriseringen av samhället. – Alla bör känna till riskerna för att kunna välja att skydda sin integritet, säger professor Gerald Q. ”Chip” Maguire Jr vid KTH i Stockholm.

Det har gått upp för allt fler att privatlivet kartläggs in i minsta detalj genom bankkort, dator och mobiltelefon. KTH-professorn Gerald Maguire Jr ger ett antal råd till dig som vill hålla hög integritet på nätet.

Några av hans förslag är att SL-resenärerna bildar pooler med SL-kort och fler skaffar sig anonymitetstjänster som irriterar och gör övervakningsprocessen dyr. Det viktigaste tipset är; använd kontanter.

– Du ger upp din personliga integritet när alla dina transaktioner är elektroniska. Det räcker med att gå ut och äta middag på en pub i Stockholm och betala med kort, säger han.

Gerald Maguire Jr vid KTH konstaterar att ett helt vanligt krogbesök kan ge information till inbrottstjuvar eller andra som vill komma åt dig, exempelvis så kallade stalkare.

– Betalar du med kort avslöjar du också vad som är din favoritmat och dryck vilket kan intressera bland annat marknadsförare, säger han.

Även inköpssummorna säger en hel del om vad som är rimlig i relation till din inkomst. Krogens kassaapparat är kopplad till Skatteverket dit alla transaktioner rapporteras direkt.

Betalning via kort eller internet ger elektroniska spår som faktiskt är möjliga att undvika. Vill du inte hamna i listor över allt du handlar så använd kontanter. Problemet är att det i Sverige blir allt svårare att använda sig av sedlar och mynt.

Här är Gerald Maguiers 10 tips som kan skydda din integritet, men tro aldrig att du kan vara fullständigt anonym på webben.

1. Använd kontanter.

2. Anpassa ditt liv på internet enligt dina ideal, gör bara saker du tror på.

3. Inse fakta: att ha hemligheter på webben funkar inte. Så fort du gör någonting på internet, och någon har intresse av att kartlägga och bevaka det är ditt agerande möjligt att observera.

4. Så fort du kommunicerar något med nära en person som har mobiltelefon ska du agera som om någon lyssnar på vad du säger. Samtalet kommer i många fall att finnas tillgängligt i ren text hos din teleoperatör. Det är dock tekniskt möjligt att få skyddade samtal genom teknologi som Voice over IP (VoIP), i kombination med Secure Real Time Protocol (SRTP) och MIKEY.

5. Ingen fullständig anonymitet kan garanteras på internet, men anonymitetstjänster som TOR och TAILS är effektiva, irriterar och gör övervakningsprocessen dyr. Att dölja datainformation från ett lands stat är dock lönlöst att ens försöka.

6. Använd ”svarta” kreditkort, som saknar koppling till personlig identifiering. Samtliga transaktioner ser ut att gå genom en bank eller en annan mellanhandsserver. Servern mixar olika nätverk för att bryta sambandet mellan kortanvändaren och transaktionen.

7. En liknande lösning kan gälla SL-kort. En grupp människor med årskort hos SL blanda sina SL-kort och slumpmässigt byta dem mellan varandra under årets lopp.

8. När du använder bank- och kreditkort, tänk noga över vad du vill och behöver avslöja. Varför ska du behöva uppge en mängd detaljerad personlig information för att exempelvis kunna se en teaterpjäs, köpa en bok, gå på museum, köpa en tågresa.

9. Tänk på att du genom din läsplatta inte bara avslöjar vilka böcker du har laddat ner, utan dessutom hur lång tid du tillbringar på varje sida, i vilken ordning du tittar på sidorna, vilket kapitel du läser eller inte läser.

10. Det finns i dag institutioner som använder MOOCs (Massive Open Online Courses) för att spåra vad individer gör i studiesituationer, hur de lär sig, hur de misslyckas, och så vidare. Informationen behandlas sedan av företag som studerar hur man kan stärka människans inlärning.

Källa: dagens nyheter Thorbjörn Spängs

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s