Åsiktsfrihet på sociala medier

Tydligen gäller det bara åt ett håll.Inte en rättighet som gäller alla människor.

Andra får lätta på sitt hjärta sina drömmar fantasier åsikter i skrivandets konstform.Det är deras absoluta rätt.Man får trampa på andra utan konsekvenser. Och sedan helt oskyldigt och lättkränkt undra varför man inte bara i all enkelhet får skriva om vad man vill.Men ord är makt och ett kraftfullt vapen.Det får vi inte glömma.Hur många journalister har inte fått erfara det.En text kan uppfattas provoserande för vissa men inte för andra.

Men man skriver oftast för att andra skall läsa ens texter(som en författare som får ta emot konstruktiv eller icke konstruktiv kritik). Skriver man på offentliga sociala medier så får man åtminstone räkna med att många kommer att läsa det.

Vore det alldeles ”oskyldiga” privata texter som man skriver då hör de inte hemma i sociala medier.Utan då skriver man  dem i sin egen dagbok och behåller åsikterna för sig själv..Det är klart att man vill ha reaktioner från andra.Det är ju det som är själva meningen med offentligt skrivande.Sedan att man kanske bara vill ha ”hålla” med åsikter är en sak.

En konstnär vill säga någonting med sin konst. Väcka reaktioner även om det bara är ens personliga”oskyldiga”tankar som man skriver ned på ett papper.

Du behöver ju inte läsa mina texter om du inte gillar dem. Håller fullständigt med det behöver man inte.Men så tråkigt att bara selektera ut texter åsikter  som bara överrenstämmer med ens egna.Tvärtom så är det lärorikt att försöka se världen genom andras glasögon. Man kan lära sig mycket av det.

En tavla ligger i betraktarens ögon.Inte alltid samma som konstnärens verkliga motiv bakom tavlan”oskyldigt”.Och ännu mera intressant är att läsaren kan kanske läsa mellan raderna.Något som inte ens konstnären är medveten om.Konst är utelämnande det får man räkna med. Självklart skall man respektera varandra.Men man får ta saker som det är och inte personligt. Det är ju texten som sådan som väcker reaktioner inte själva personen bakom texten. Om man inte utövar sin person specifikt då för detta skrivandes ändamål.

Jag kan inte låta bli att värja mig mot dubbelmoral.Om vissa då helt ”oskyldigt” skriver…..ja vad är då problemet.Då har väl andra också rätt att ”oskyldigt” göra det samma.

Vi ser världen genom tre par glasögon.Den vi är för oss själva som bara vi vet om inre fasad.Den sidan som vi personligen väljer att visa upp vår yttre fasad.Och den sidan av oss själva som vi inte är medveten om hur andra tolkar oss.

Dessa punkter kan vara viktigt att tänka på när man använder skrivandets makt.Hur vi skriver förmedlar tolkar oss själva till den yttre världen.

 

Bildresultat för synpunkter

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s