Romer som tigger manipulerar givare med sitt kroppsspråk

Romer som tigger har ju egentligen bara tillgång till kroppsspråket.Med det iscensätter han eller hon en situation som är avsedd att få oss att ge pengar.

Manipulera oss. I ett demokratiskt samhälle är vi vana vi protester, demonstrationer och olika typer av opinionsbildning som innehåller en kunskapsöverföring. Eller att man tigger med en ”bössa” med ett klart angivit ändamål. Eller att man hör orden ” det fattas ett par spänn”, som vi förstår utan förklaringar.

Men mannen eller kvinnan som kryper passivt ihop bakom en mugg är något helt nytt.

Jag vill ta upp några delar av det här språket:

Fysisk underdånig kroppsställning

Romer som tigger vädjar med hjälplöshet– hopkrupen, invirad i filtar om det är kallt.Vädjar med en signal om brist på egen kraft. En ung fullt frisk person som framställer sig som hjälplös? Det är något som inte stämmer!

”Frusna fingrar” tigger bättre!”vad du är kall om händerna, människa, jag skall ordna att par vantar”. Så gjorde vi i början.
”Ge min inte vantar”, väste tiggaren. Vi hade inte förstått kroppsspråket; Kalla händer och frusna fingrar ger romer som tigger mer pengar i muggen!Det var ett helt medvetet val att frysa om händerna.

”Lock-pengar i muggen”
Lite småpengar får ligga kvar i muggen med budskapet ”se så lite jag fått”, sedlarna åker med en gång under kläderna. Det går inte att tigga med muggen fullproppad med sedlar.
Dagskassan ligger nog aldrig i muggen, som en del tror, utan är helt riktig placerad på ett säkrare ställe.

”Se lidande och hungrig ut”
Hur många har inte missförstått den signalen? ”Jag går och köper mat till dig, stackare, mat behövs alltid!”. Men det är inte säkert. En del har fått se maten åka ned i papperskorgen, till utrop ”pengar – inte mat!”. Eller någon som kastat äpplena efter givaren. Man har missförstått kroppsspråket och signalen”.

”Tyck synd om mig blicken”
Den har alla sett. Den biter hårt och vädjar till vår djupa vilja att ta hand om barn och nödlidande. Vi har själva haft perioder av fattigdom och vi har föräldrar som kämpat för brödfödan. Det är också sant, romer som tigger hör till de mest utsatta! ”Jag får så dåligt samvete, jag känner att jag måste hjälpa”, det vet romerna om, det kan också bli ett osunt spel på givarens bästa känslor. Pengarna i muggen är ingen effektiv hjälp.

”Tiggarkläderna”
”men varför tar du inte dina fina och varma vinterskorskor på dig?, som du fått,  utan går i slitna sommarskor i höstkylan”, sa en god vän som levt tillsammans med romer som tiggare ett par år! Kängorna fick stanna hemma den gången. Kläderna hörde till tiggarrollen!

”Ingen paraply om det småregnar”
Man fryser själv när man ser någon i en blöt jacka eller insvept en filt i duggregn. Vi har köpt paraplyer och regnställ, men har aldrig sett dem använda dem. Tiggarrollen igen, tror vi.

Gravida kvinnor huttrande i lite småregn tigger säkert bäst av alla. Det borde inte få vara tillåtet. I vår kommun har vi inte sett barn i tiggarsituationen och jag antar att myndigheter i så fall har rätt att ingripa.

Inte för många saker omkring sig
Man kan inte tigga om har fått många saker som mar har omkring sig, jag har inte sett det själv, andra har sagt att man förvarar saker i papperskorgar eller en bit undan medan man tigger.

Kroppsspråket och uthålligheten
Framför allt i uthålligheten – att sitta dag efter dag i alla väder –  ligger ett kraftfullt budskap till oss att det finns en kris som man bara lyckas uttrycka genom kroppsspråket.

Romer som tigger gör ett europeiskt problem synligt med kroppsspråket

”Hur kan man sitta så en hel dag i alla väder, blir dom inte sjuka?”. Visst blir man det! Medellivslängden för romer är 15-20 år mindre än för andra folkgrupper enligt dokumentationen från konferensen om Utsatta EU medborgare, Linköping 2015-02-04.

Deras närvaro på våra gator säger att något är fel i det europeiska samhället! Annars skulle de inte komma hit!

Romer är diskriminerade i sina hemländer.

Så även om vi blir manipulerade att ge pengar [och bara några få % av dessa pengar kommer till barn och familjerna, det finns många mellanhänder] så synliggör romer som tigger ett europeiskt problem som vi inte kan komma undan.

Vi känner till det från TV, men nu har vi fått det synligt på våra gator. Eller som en färsk masteruppsats har rubricerat det ” Det känns som om världen har kommit till oss”. Och om vi inte kan hitta några lösningar på detta har det kommit för att stanna!

Källa: HeartandMind.se

Min kommentar:Vet ej sanningshalten och källan bakom denna text. Men jag tycker att artikeln lyfter fram viktiga reflektioner.Denna artikel riktar in sig specifikt på romer men jag är säker på att den är universal för alla tiggare (oavsett etnisk bakgrund) som tigger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s