Bipolär anhöriga

Det här är ett svårt ämne att prata om. Skulden som man kan känna över att i olika skov har belastat anhöriga. Under depressiva perioder så har man kanske belastat med negativ energi. Och under maniska perioder så har man oroat sina anhöriga med allt som det innebär.

Och sen känna sig osäker och försöka att hitta sin plats igen. Och mitt i allt detta så märker man att anhöriga inte vet hur de skall förhålla sig. De blir kanske överbeskyddande för att de är oroliga att man skall bli sjuk igen. Eller så tar de avstånd orkar inte umgås så mycket. Eller övertolkar varje tecken ”är man kanske lite för glad”fast man egentligen bara är sitt vanliga knäppa jag som man brukar vara ibland.Det blir också som en slags förtroendekris åt båda hållen.Det tar kanske ett tag innan allt normaliseras igen.

Att försöka att förstå sjukdomens komplexitet.Att hantera relationer och besvikelser.Att inte få ha för ”roligt”eller utsättas för stress.Då allt kan trigga ett nytt skov. Och att hålla sömn och rutiner hela tiden. Vem orkar hela tiden? Vem vill inte vara en fri själ.Det kan lätt uppstå en känsla av att det vardagliga är tråkigt. Samtidigt känna en oro att man skall bli sjuk igen. Vilket kanske kommer att hända igen. Och att undra kommer man då ha någon kvar vid sin sida.

Och samtidigt försöka att acceptera att saker är som det är. Och att det får räcka. Att man gör så gott som man kan.Och att umgås med människor som betyder någonting. Där styrkan och kärleken gör att man har tålamod och förståelse för varandra.Man är ju inte sjuk jämt utan tvärtom så är man frisk för det mesta.Att få visa tillbaka sin kärlek omsorg till andra.Att få vara en jämlik partner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s