Sveket kan sätta djupa spår

Att bli sviken gör ont och tar sig inte bara psykiska, utan ofta även fysiska uttryck. I sin nya bok försöker samtalsterapeuten Ingalill Roos reda ut varför vi så ofta lägger skulden på oss själva när vi konfronterar den som svikit.

De flesta av oss har i någon grad blivit utsatta för svek – i kärlek, av en nära vän, en kollega eller en familjemedlem. Sveket kan ibland sätta djupa spår – framför allt när vi inte får någon förståelse från personen som svikit. Då är det inte ovanligt att vi till slut lägger skulden på oss själva. Kanske var jag för hård? Satte jag för höga krav? Jag kanske får skylla mig själv. Det var nog mitt eget fel. Ibland kanske vi till och med förlåter i ett försök att gå vidare trots att den som svek inte själv bett om ursäkt.

Även om svek kan vara svåra att hantera är det viktigt att man inte låter rädslan för att bli sviken hindra en från att gå in i nära relationer. Att mot alla odds försöka värja sig mot besvikelse är inte rätt väg att gå, enligt Ingalill Roos.

– För att komma någon annan riktigt nära måste man våga vara sårbar och som vuxen våga ta risken att bli sviken. Det är det pris man får betala. Vi måste komma ihåg att det finns många tillitsfulla människor som inte sviker.

Ingalill Roos menar att det är vanligt att personer som blivit svikna själva tar på sig skulden när den som svikit slår ifrån sig ansvaret.

– Det är smärtsamt att bli sviken så viktigast av allt är att inte göra bördan ännu tyngre och själv ta på sig skulden eller skämmas. Personer som sviker lägger ofta mer eller mindre medvetet över skulden på den andra för att själv få lättnad. Det gäller att vara observant så att man inte går och bär på oförtjänta skamkänslor, säger Ingalill Roos.

Insikten om att det kan vara någon bakomliggande orsak till varför den andra gång på gång sviker kan hjälpa och ge lättnad. Ofta kan det vara ett mönster som går igen ändå sedan barndomen. Kanske ger personen själv igen för gamla svek eller bär på en rädsla för att bli lämnad. Han eller hon känner sig kanske sårbar och vågar inte släppa någon nära inpå eller vill vara i överläge och inte förlora kontrollen.

– Ibland händer det att folk hanterar sina besvikelser genom att själva svika en partner eller nära vän. Då förflyttar sig den negativa energin för en stund och för den som drabbas är det därför viktigt att förstå att sveket beror på den andras tillstånd.

Uppdagandet av ett svek kan på bara några minuter göra så att närheten i en relation förbyts till distans. Om man flera gånger försökt men inte når fram till personen som svikit finns det inte mycket mer att göra än att bryta upp, tycker Ingalill Roos.

– Blir man sviken gång på gång måste man försöka glesa ut relationen och skydda sig själv innan man blir totalt dränerad på energi. Båda två måste vara engagerade för att man ska lyckas hitta tillbaka till varandra igen.

Källa: HD.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s