Varför lyckas inte alla människor?

Jag känner en fantastisk människa som jag beundrar djupt. En person som har lyckas att ta sig ur utbrändhet för att sedan arbeta sig upp till ett framgångsrikt företag.Denna otroliga prestation. Detta mod som det kräver att kunna våga utmana och tro på det man gör. En stark drivkraft som driver projektet framåt. Jag är djupt imponerad och stolt över att ha en sån vän som förebild.Jag och två vänner pratade om just detta idag med denna person. Som ser möjligheter där andra kanske ser svårigheter. Att allting löser sig vilket det brukar göra för denna vän också.

När jag kom hem så väckte det tankar hos mig. Vad är det som gör att vissa har denna enorma styrka och förmåga men inte andra.Trots att utgångsläget hos två personer kan likna varandra.

Jag känner också människor som arbetar med sociala arbeten.De arbetar med personer som lever på samhällets botten. Såna som är utbrända lider av fysisk och psykisk ohälsa samt brottas med en mängd olika psykosociala problem.Oftast individer och familjer som hamnat utanför samhällets normer arbetslösa socialbidragstagare sjuka med mera.

Dessa människor som år ut och år in inte lyckas eller förmår att förändra sin livssituation. De lyckas inte få ett arbete eller bli självförsörjande eller att komma över deras olika psykosociala hinder. Vad beror det på?Varför lyckas inte dessa människor?Och rent statiskt hur ser det ut i verkligheten.Är det för att människor är lata och inte vill arbeta utan hellre lever på bidrag. Och då väljer att leva på den yttersta marginalen i fattigdom. Utanför samhällets respekt. För i grund och botten så finns det ett slags förakt för människor som lever på bidrag. Varför kan inte bara dessa individer ge sig själva en spark i baken och bara rycka upp sig.

Därför att dessa människor försöker att överleva.

Det går inte samtidigt att leva och att överleva samtidigt. Det tar tid och energi att hålla sig ovanför vattenytan. Varje steg kan leda till drunkning. Ta alkoholisten som kämpar med sina alkoholproblem.Idag drack han ett mindre glas och all den mentala utmattningen att kämpa med det.Eller den deprimerade som ändå bäddade sängen och gick upp.Eller den sjuke som trots svåra smärtor kämpade sig igenom hela dagen. Eller den arbetslösa som skrivit cv en hel vecka.Tillsynes väldigt små steg för utomstående.Men väldigt stora steg för dessa människor.

En människa som är på väg att drunkna. Måste först få möjligheten att lära sig att simma.Vissa skepp i livet har stormarna inte varit snälla mot.Medan andra skepp smidigt glidit genom molnen.Skillnaden mellan två människor kan vara milslånga på insidan.

Men min fantastiska vän hon som nådde till land.Människor blir friska får hopp och nya chanser och möjligheter i livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s