Vad händer i graven efter döden Del 2

Vad kristendomen säger om döden och graven och om evigt liv.

Källa:Bibelfrågan

”Vad säger bibeln?Då det gäller vad som ”händer” med vårt jag, vårt medvetande, när vi dör – vad vi ”upplever” efter det att hjärtat har stannat och hjärnan har slutat att fungera – så ger inte bibeln något klart och tydligt svar på den frågan. Den talar däremot på flera ställen om döden som en sömn (Job 14:12, Dan 12:2, 1 Kor 11:30), den säger att ”de döda vet ingenting” (Pred 9:5) liksom att ”stoftet vänder åter till den jord det kommit ifrån och anden [dvs livet] vänder åter till Gud som gav den” (Pred 12:7).

Kanske är det helt enkelt så att när livsanden lämnar kroppen och återvänder till Gud, så sover vårt ”jag”, och vet ingenting. Men då är vi inte heller medvetna om någon tid – vilket innebär att tiden mellan döden och det som händer därnäst blir som en bråkdels sekund.

Även om människor fått vänta i hundratals och tusentals år på uppståndelsen – oavsett om de var stenåldersmänniskor som dog av en stenyxa i huvudet, egyptiska slavar som stupade under slavdrivarnas piskor när pyramiderna byggdes, medeltida ”häxor”, dvs kloka gummor, som brändes på bål, eller om de somnade in i stillhet för tio år sedan – så kommer de i den stumnd då de öppnar ögonen i himmelriket att uppleva det som om de just slutit ögonen. Som om det bara gått ett ögonblick. Precis som en människa som legat medvetslös i månader är helt omedveten om tiden som gått. Dvs vi hinner inte uppleva någonting förrän vi i nästa ögonblick uppstår.

För i det avseendet är bibeln helt entydig: alla ska uppstå igen!

Genom hela bibeln finner vi löftet om att de döda inte ska förbli i sina gravar för alltid. På otaliga ställen talas det om hur de döda ska väckas till liv och uppstå på nytt – inte bara ett fåtal individer, utan hela mänskligheten!”

Min kommentar:Kristendomen skiljer sig jämfört med islam på så sätt att de inte tror att man är medveten i graven(att de ligger i en långvarig sömn tills domedagen). En muslim tror att medvetandet börjar direkt vid döden. Och att det finns en plats(barsakh) där själen befinner sig tills domedagen kommer.

Nästa del handlar om judendomen hur de ser på döden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s