Därför bär den muslimska kvinnan slöja ( hijab)

Så bra förklaring om hijab hittade på Facebook.

”Du har rätt i att mannens hijab innebär att han inte får bete sig olämpligt mot kvinnor. Mannen ska sänka sin blick och behandla alla kvinnor med respekt och omsorg. Profeten Muhammed(saw), den bästa av människor, var blygare än den yngsta av kvinnor. Att män beter sig på detta är inte enligt islam. Att kvinnan, när hon blir föremål för sådana blickar, måste täcka sig, har inget med att hon är mindre värd än mannen att göra, eller att hon bär ansvar för vad mannen gör. Tvärtom!

Istället har det med syftet med hijab att göra. Ett syfte med hijab, förutom att tillfredsställa Gud genom lydnad, är att ge kvinnan en värdig plats i samhälle. Kvinnor framställs idag som dåliga kopior av män. De blir ständigt föremål för sexualisering och objektifiering. Deras värde begränsas till att göra männen nöjda. De ska ge sina liv, sina kroppar och sin värdighet för att se vackra ut. Ser Du inte att industrin lever på att göra kvinnor till sexobjekt för mannen? Bara kolla på hur dyra bilar och kläder marknadsförs. Antingen så är det en halvnaken kvinna som står bredvid bilen eller så uppmanas kvinnan till att köpa olika produkter, t.ex. smink eller underkläder, för att göra mannen glad.

Det är i detta sammanhang islam kommer in. Gud säger att kvinnor inte är slavar till männen utan de är fria. Att deras syfte inte är att vara på display, att attrahera eller vara vackra för mannen. Att deras kroppar inte är för att marknadsföra bilar. Att deras värde, oavsett vad olika modemagasiner säger, inte bestäms av deras midjemått eller vågen. Gud säger att kvinnor inte är kopior av män, de är annorlunda – och så ska det vara.

Därför säger Gud till kvinnor att de ska täcka sig, att dölja sin skönhet och berätta för världen att de inte är här för att göra männen glada med sin kropp, utan istället: Jag är här för att göra Gud nöjd.

Kvinnor är inte här för att vara på display. Och deras kropp är inte för männen att konsumera. De ska inte reduceras till objekt eller ett par fötter för att sälja skor. Deras värde avgörs av deras hjärtan och karaktär, inte hur bra de underkastar sig skönhetsnormer, säg: Jag är här för att underkasta mig Guds vilja, inte samhällets, och mitt värde bestäms av min relation till Gud, inte mannen. Och jag svarar inte inför männen utan deras mästare”.

/Mohammed Hassaneh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s