Tankar kring sorg och förlust.

Vi kan inte fly från det förflutna. Det förflutnas lidande ligger vanligtvis på is tills vi är redo att avtäcka det. Ibland är nya förluster de gamlas gnista. Och det händer ofta att vi inte upplever förlusten förrän senare i livet, när vi drabbas av ytterligare en förlust.”

-Elisabeth Kubler Ross-

”Vi återskapar ofta omedvetet våra förluster genom att försöka lindra, lösa och till slut läka dem. Om förlusten har skapat sår kan vi finna sätt att skydda oss mot detta: vi tar avstånd, vi förnekar, vi räddar andra, vi hjälper dem läka sina sår för att inte känna våra egna, och vi blir så självförsörjande att vi aldrig behöver något från någon.”

-Elisabeth Kubler Ross-

Vägen ut ur smärtan går genom smärtan själv

Detta är ett viktigt sätt att läka efter en förlust. Vi kan inte undvika smärtan och känslorna som förlusten åsamkar oss. När vi är beredda att konfrontera förlusten kommer vi känna den relaterade smärtan, och att försöka undvika dessa känslor kommer bara hålla kvar oss i lidandet. Förlust innebär smärta, den gör oss till autentiska och uppriktiga personer samtidigt som vi lär oss att värdesätta saker som verkligen spelar roll.

Kärleken du gett och känt är aldrig förlorad

Det som verkligen spelar roll är inte förlorat. Vi bär med oss vad vi upplevt och känt. Det har förvandlat oss och gjort oss till de vi är. Det är därför det inte finns någon logik i att försöka undvika alla upplevelser på grund av rädsla för förlust. För det enda vi tar med oss är vad vi känt.

”Det är bättre att ha älskat och förlorat än att aldrig ha älskat.”

-Alfred Tennyson-

Källa:utforska sinnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s